Co si sbalit do porodnice?

Na konci těhotenství se většina nastávajících maminek nemůže dočkat porodu. Nejen proto, že už se těší na miminko, které devět měsíců nosily pod srdcem a jsou zvědavé, jaké bude a jaké bude mateřství. Také proto (a o tom se stále ještě moc nemluví), že už chtějí mít zase zpátky své tělo. Své splasklé kotníky, své břicho, svou fyzickou kondici. Než se k tomu dopracují, je potřeba absolvovat porod a pobyt v porodnici. Pojďme si společně připomenout, co všechno budete potřebovat s sebou.

Je třeba říci, že každá porodnice vyžaduje něco jiného. První inspiraci při balení tašky (no, možná spíše tašek) do porodnice hledejte na stránkách vaší porodnice. Užitečným zdrojem informací jsou také různá diskuzní fóra nebo lokální skupiny maminek na sociálních sítích. Jejich zkušenosti z „vaší“ porodnice jsou nedocenitelné. Zavazadlo do porodnice by mělo obsahovat všechny potřebné věci na dobu před porodem, v jeho průběhu a také po něm. To už budete potřebovat i něco pro své miminko.

Dokumenty

Před porodem budete potřebovat především dokumenty. Ani tak významný moment, jakým je porod, se bohužel neobejde bez papírování. Proto nezapomeňte občanský průkaz, kartičku zdravotní pojišťovny a oddací list nebo určení otcovství k nenarozenému dítěti z matriky, to pokud nejste vdaná.

Jednu nebo dvě tašky do porodnice?

Je dobré si další věci rozdělit do dvou tašek, z nichž jednu si vezmete na porodní sál. Tam většinou potřebujete následující: pití, ručník, mýdlo, pantofle, určitě oceníte i mobilní telefon, pro případ pomalu postupujícího porodu si klidně můžete vzít i knihu nebo křížovky. Může se vám hodit také župan a teplé ponožky. Zjistěte si, zda vaše porodnice umožňuje mít vlastní noční košili nebo jiné oblečení k porodu, nebo trvá na erárních. Nejsou sice moc slušivé, ale jejich výhodou je to, že jsou opravdu velké, nikde neškrtí a hlavně, když si ji při porodu ušpiníte (k čemuž velmi pravděpodobně dojde), hned vám ji vymění za čistou a nemusíte řešit, kam s ní. Stáhněte si do telefonu oblíbenou hudbu, její poslech vám zpříjemní vypjaté chvíle na porodním sále. Můžete si také přinést aromaolejíčky, jejichž vůně uklidní či povzbudí, až to bude třeba. Pro rychlé dodání energie se hodí hroznový cukr.

Na porodní sál si také určitě přibalte jednorázové poporodní kalhotky. Nenadělají parádu, ale jsou prodyšné, takže napomáhají hojení poporodních poranění, a krásně se do nich vejdou i poporodní vložky. Většina porodnic poskytuje maminkám erární vložky na první chvíle po porodu, na další dny ale musíte mít své vlastní. Seženete je v lékárnách.

Co si přibalit do tašky na oddělení šestinedělí?

Po porodu vás i s miminkem převezou na oddělení šestinedělí. To je normální nemocniční pokoj, kde budete s děťátkem až do propuštění. Pro sebe budete potřebovat hygienické potřeby, alespoň dva ručníky, kojící podprsenku. Tělovou kosmetiku vybírejte spíše neparfemovanou, miminko by po porodu mělo cítit vůni maminky. Navíc syntetické parfémy jsou pro malé děti velmi dráždivé. Přibalit můžete balzám na rty a na popraskané bradavky.

Pleny

Pro miminko budete potřebovat pleny (vyhněte se nakupování jednoho druhu plen do zásoby, kdyby miminku nevyhovovaly, budete se jich těžko zbavovat), ubrousky na utírání zadečku (volte spíše perlan a olejíček, než parfemované vlhčené ubrousky), olej (krásně s ním plenkové partie dítěte očistíte, případně namažete suchá místa na pokožce) a preventivně také krém na opruzeniny. Většina porodnic maminkám dává balíček se vzorky různých přípravků, můžete je využít na vyzkoušení. Opět doporučujeme nekupovat žádná velká balení, byť jsou finančně výhodnější. Na koupání obecně není třeba žádné kosmetiky, u dětí platí známé rčení „méně je více“, ale i mýdlo pro dítě si můžete donést vlastní.  Pokud nebudete chtít pro miminko erární oblečení, nabalte mu svoje. Miminka nemají vyvinutou termoregulaci, proto určitě volte spíše teplejší kousky a lehkou čepičku. Bude se vám hodit také látková plenka na podložení hlavičky nebo utření miminka, a podložka na přebalovací pult. Existují jednorázové i pratelné a jistě je později využijete i doma.

Odsávačky mateřského mléka

Pokud jste rozhodnuta kojit, může se vám hodit odsávačka mléka. V porodnicích mají většinou manuální, které nejsou tak účinné, jako elektrické, a navíc je jejich použití dosti bolestivé. Můžete se vybavit i homeopatiky na podporu laktace a domluvit si předběžně laktační poradkyni, kdyby kojení zpočátku nešlo úplně snadno.

Elektronická odsávačka NUK LUNA

A co na cestu z porodnice?

Pak samozřejmě musíte mít oblečení pro sebe a miminko na cestu domů, ale to může přivézt tatínek, až si vás bude odvážet domů.

Body se vtipným popiskem

V porodnici máte zajištěný pitný režim a stravu. Můžete si vzít s sebou i svoje jídlo, je však dobré myslet na to, že některé potraviny nedělají novorozencům dobře. Vyhněte se běžným alergenům, jako jsou ořechy, citrusy, čerstvé jahody, luštěniny, ostrá jídla.

Pokud je maminka rozhodnutá nekojit, může si už do porodnice vzít lahvičky a vybranou značku kojeneckého mléka.

Kojenecké lahvičky

Z dalších věcí se může hodit: dudlík, nafukovací kruh nebo polštářek na sezení, nahřívací polštářek na bolavé bříško nebo zatvrdlá prsa, aplikaci nebo plyšáka s bílým šumem pro klidnější spánek děťátka.

Seznam věcí dostanete i od své porodnice

Mnoho porodnic nabízí svým budoucím maminkám seznam věcí, které by měly být s sebou vzaty do porodnice. Tento seznam pomáhá ženám připravit se na porod a zajistit si, aby měly vše potřebné k ruce. Níže přinášíme odkazy na seznamy věcí, které byste měli mít s sebou při porodu v některé z největších porodnic v ČR.

Nemusíte se bát, že něco zapomenete. Dnes se většina věcí dá sehnat prakticky hned, ve většině nemocnic jsou lékárny otevřené takřka nonstop, návštěva vám může chybějící výbavu donést.

Přejeme všem maminkám pohodový porod, na jehož konci budou svírat své čerstvě narozené miminko v náručí. Protože zdravé dítě a máma je to jediné, na čem záleží.