Jak správně nejen v zimě vrstvit oblečení u dětí

Vrstvení oblečení je stálicí v módě dospělých. Nejde jen o líbivý trend, má to rozhodně i svůj praktický význam. A to nejen u dospělých, ale především u dětí i miminek.

Většina maminek někdy zavítala na diskuzní rodičovské fórum, kde se to jen hemží diskuzemi na téma „jak obléci miminko když je horko/fouká vítr/je nula/mrzne“. Univerzální rada neexistuje, protože každé dítě (a koneckonců i dospělý) vnímá chlad a teplo jinak.

Jak obléct dítě v zimě/když fouká?

Co však může pomoci, je rada: vrstvěte. V zimě více vrstev více zahřeje, protože ohřátý vzduch mezi vrstvami tvoří účinnou izolační vrstvu. A když se oteplí, snadno jednu tenkou vrstvu sundáte, aby byla vaše ratolest stále v tepelném komfortu.

První vrstva - savá, přiléhavá a prodyšná

Při vrstvení je důležité dbát na správné pořadí materiálů. Přímo na tělo volte materiály jemné, nejlépe přírodní, které saje pot. První vrstva má hlavně odvádět pot od pokožky. Zpocené věci totiž studí, navíc pot může způsobit výsev potniček či dokonce vyrážky. Důležité je, aby materiál nekousal a neškrábal, jinak v něm děti nebudou chtít být. Pro miminka lze doporučit například body a punčocháčky s přídavkem merino vlny, která se hodí po celý rok. V zimě hřeje, v létě chladí a výborně odvádí pot. Střih body zajistí, že dítěti nepotáhne na záda. Ke zvážení stojí i pořízení overalu, který má však většinou volnější střih, než body, a tak se hodí spíš pro pohyblivá batolátka. U větších dětí tuto základní vrstvu tvoří funkční spodní prádlo.

baby-nellys-detske-puncochace-bavlnene-liska

Úkolem druhé vrstvy je tepelná izolace

Druhá vrstva by měla hřát. Kvalitní bavlna s počesanou vnitřní vrstvou, vlna či kašmír (nebo alespoň jejich přídavek), hřejivý fleece a recyklované hebké materiály zajistí ten správný tepelný komfort. A když se oteplí, můžete ji jednoduše vysvléci.

kojenecke-fleecove-laclacky-baby-service-baby-deer

Třetí vrstva (ochranná)

Poslední vrstva by měla chránit před větrem a vlhkostí. Všichni víme, jak studený vítr výrazně snižuje pocitovou teplotu a dokáže proniknout až do morku kostí, jak se říká. Navíc oceníte ochranu před deštěm, třeba při aprílových procházkách s otevřeným kočárkem nebo s batoletem na odrážedle.

softshellovy-kojenecky-overal-new-baby-bagr

Pro miminko v hluboké korbičce nemusíte mít svrchní nepromokavou vrstvu, většinou leží v chladných měsících ve fusaku, často ještě chráněné krytem korby, navíc do korby nefouká. Tady spíš dbáme na kvalitní první vrstvu, která odvede pot, a čepičku na hlavu, protože tou uniká velké procento tělesného tepla. Tepelný komfort miminka průběžně kontrolujeme hmatem na zátylku. Zpocený zátylek znamená přílišné horko, studený naopak nedostatečné odění.

Pro chodící děti se hodí mít svrchní nepromokavou vrstvu, často ze softshellu, která ochrání nejen před deštěm, ale umožní rovněž objevování světa v mokré trávě či na hřišti po dešti. A příjemný bonusem je, že takové voděodolné oblečení se nemusí hned prát, stačí nečistoty otřít vlhkým hadříkem.

Více vrstev, větší komfort

Mít více vrstev se vyplatí. V případě nutnosti můžete jednu svléknout nebo naopak přidat. Děti nebudou zpocené a neprochladnou.