Jak prát látkové pleny

Dětské pleny jsou neodmyslitelnou součástí výbavy pro miminko. V našem článku poradíme maminkám se správnou údržbou látkových plen. Zodpovíme vaše otázky ohledně správného skladování, praní a sušení, tak aby plenky zůstaly krásně bílé, pěkné a co nejdéle vydržely.

Z jakých materiálů jsou pleny vyrobené?

Nejběžnějším materiálem je bavlna. Nejčastěji jsou z bavlny vyráběny klasické čtvercové pleny. Tzv. plenkovina (dutinková vazba) je způsob tkaní tohoto druhu plen. Na plenkování jsou vhodné ty nejsilnější, nejhustěji utkané. Tyto pleny rychle schnou, ale jsou nejméně savé. Maximální savosti dosáhnou asi po třech vypráních.

Savější než bavlna je bambus. Tyto pleny jsou na omak příjemně jemné a hebké. Jsou dobře prodyšné, ale zároveň mají výborné tepelně izolační vlastnosti. Tento materiál schne déle a maximální savosti dosáhne až po deseti vypráních. Bambus je svými vlastnostmi srovnatelný se syntetickým materiálem. Díky svému složení je přirozeně antibakteriální a také chrání pokožku před UV zářením. Má dlouhou životnost a menší míru opotřebení.

Konopné pleny mají velmi dobrou savost. Pokud chcete používat pleny z konopí, je vhodnější jeho kombinace s bambusem. Čistě konopné pleny mohou během používání zhrubnout a jsou nepříjemné na omak. Konopí schne déle.

Z dalších materiálů, se kterými se při plenkování setkáme, můžeme jmenovat fleece, mikrovlákno, PUL a vlnu.

Praní a údržba

Po zakoupení nových plen je doporučeno z hygienických důvodů plenky minimálně jednou vyprat. Můžete je vyprat i vícekrát, aby se zvýšila jejich savost. Pleny perte na 60°C a pokud se rozhodnete je přeprat několikrát, stačí prát na 40°C. Prát na vyšší teplotu není nutné.

Barevné pleny je lepší namočit například v umyvadle a zkusit jestli nepouští barvu. V případě, že ano, perte je raději zvlášť. Po několika vypráních by to mělo být v pořádku.

Před praním…

Při skladování se zmiňují dva způsoby. Skladování „namokro“ a „nasucho“. Skladování plenek namokro je zastaralá metoda, která se dříve praktikovala. Dnes ji nedoporučují ani hygienici, ani výrobci plen.

K uložení použitých plen před praním stačí jakákoli plastová nádoba s víkem o objemu cca 20-30l. Pro lepší manipulaci lze použít síťku na praní plen, kterou vložíte do prázdného kbelíku a po naplnění přendáte pleny i se síťkou do pračky. Síťku nechte při praní otevřenou, aby se mohly pleny volně prát.

Doporučuje se používat i separační pleny, je to vhodnější varianta, protože chrání zadeček miminka před vlhkostí a plenu před přímým znečištěním. Vyjma flísových či mikrovláknových jsou pratelné i celulózové.  I tyto separační pleny, pokud nejsou znečištěny od stolice, ale pouze pomočené lze použít opakovaně. Použité celulózové separačky vložte raději do pracího pytlíku, abyste je pak nemuseli složitě vytahovat z prádla.

Pouze pomočené pleny vložte do kbelíku přímo. Přemáchnout je můžete jen v případě, že jsou např. po noci silně pomočené. Jinak přepírání pomočených plen není nutné. Plenky znečištěné od stolice přemáchněte, vyždímejte a skvrnu potřete žlučovým mýdlem, jelenem anebo přidejte do praní sůl na skvrny. Není potřeba používat odstraňovače skvrn jako Ariel nebo Vanish. Pleny skladujte v nádobě maximálně 2-3dny.

Pleny na suchý zip perte zapnuté a otočené naruby, jinak se časem ošoupe materiál kolem suchých zipů a nezapnuté pleny se budou zipy přichytávat ostatních plenek a mohou je tak poničit.

Zásady správného praní

  • Jak je psáno výše, pleny je doporučeno prát maximálně po dvou až třech dnech.  Při delší době skladování dochází k rozkladu amoniaku, ten se zažírá do vláken a ničí pleny

  • Pračku plňte do poloviny, maximálně dvou třetin objemu bubnu, ne více. Pračka se nesmí přeplnit, aby se pleny dobře vypraly. Pračka by také neměla být málo naplněná. Pokud máte pračku, která si prádlo sama váží a podle toho dávkuje vodu, není méně prádla problém.  Když si pračka neumí potřebné množství vody nastavit, dochází k přílišnému napěnění prášku, pleny při praní prokluzují a dobře se nevyperou.

  • Před samotným praním je dobré dát program samostatného máchání s odstředěním. Tím se z plen odstraní moč a zbytky stolice a pleny se budou prát v čisté vodě.  Nedoporučuje se předpírka, protože při ní nedojde k odstředění veškeré vody a část špinavé vody tak zůstane i do hlavního pracího cyklu.  Důležité je zejména množství vody, proto je někdy lepší dát program samostatného máchání, i když je ve studené vodě. Některé programy na předpírku trvají příliš krátce a dávají málo vody. V této fázi nedávejte žádný prací prostředek, stačí pouze voda.

  • Na praní plen se doporučuje použít šetrný prací prostředek, například prací prášky či gely z řad sensitive. Je jedno, zda zvolíte prášek, prací gel nebo kapsle.

  • Praní v mýdlovém slizu je třeba vyzkoušet. Sliz reaguje podle složení vody. Při nevhodném složení vody může dojít k přílišnému překyselení a zabarvení prádla. Pokud máte vyzkoušeno a funguje, můžete domácí mýdlový sliz klidně použít.

  • Nepoužívejte při praní plen „Eko programy“ Tyto programy perou většinou s menším množstvím vody a to při praní plen nechceme. Zde je důležitý právě dostatek vody. Pleny se při něm odírají a dobře se nevyperou.

  • Ke změkčení vody nepoužívejte aviváž. Snižuje savost plen. Můžete přidat do bubnu prací sodu, nebo do dávkovače na aviváž trochu octa či 10% roztok kyseliny citronové.

  • Pleny stačí prát na 60°C na cca dvouhodinový prací program například na praní bavlny. Minimální délka pracího programu by měla být 1,5 hodiny. U kratších programů by nebyla dostatečně dlouho v pračce potřebná teplota vody. Je třeba, aby v pračce bylo 60°C alespoň 30 minut. Jinak nemusí dojít ke zničení všech bakterií a pleny mohou být i po vyprání cítit. Prát pleny na 90°C není potřeba.

  • U svrchních kalhotek je zásadní to, zda obsahují nějaký savý materiál. Pokud takovou vrstvu mají, nestačí je pouze odvětrat a nechat oschnout a je třeba je prát, tedy vyprat při každém přebalení. Svrchní PUL kalhotky bez savé (např. flís) vrstvy stačí prát jednou za týden, jinak je stačí vyvětrat. PUL neperte ručně. Při kroucení by mohlo dojít k poškození materiálu.

  • Vlněné svrchní kalhotky se perou jednu za 4-6 týdnů. U nich platí, čím méně se perou, tím lépe. Použijte prací prostředek určený na praní vlny a poté naimpregnujte lanolinem

  • Flísové kalhotky je lepší prát ručně

  • Na závěr se může opět dát program máchání navíc. Některé dětské programy to mají v sobě zabudované automaticky.

Je potřeba dezinfekce?

Běžně není žádná speciální dezinfekce plen nutná. Při správném postupu skladování a praní není třeba pleny prát v žádném dezinfekčním přípravku. Pouze v případě například střevní infekce je možné pleny vyprat na 90°C a použít dezinfekci jakou je perkarbonát sodný, který se přidá do nádoby k plenám (cca 5 lžic) a zalije se horkou vodou. Pozor! Nádoba bude pěnit.  Pleny se následně promíchají a přeperou v pračce, tak jak perete pleny běžně.

Po použití chemické dezinfekce pleny také ještě jednou přeperte a vymáchejte.

Sušení látkových plen

Pleny nejlépe uschnou venku na sluníčku, které výborně bělí skvrny. Pleny sušte volně na šňůře. Nenechávejte je příliš přeschnout, mohou být hrubé. Při sbírání je jemně promněte v rukou, tím se zjemní.

  • Na slunci je vhodné sušit všechny druhy plen, vyjma PUL kalhotek. Kalhotkové pleny sušte obrázkem dolů, aby nevybledly.

V době, kdy není možné pleny sušit venku je alternativou sušení v sušičce. Nenechávejte pleny úplně vysušit a raději je pak dosušte volně na sušáku. Použijte šetrný sušící program.

  • V sušičce nesušte svrchní kalhotky, stejně jako AIO kapsy, tréninkové kalhotky a jiné doplňky, které obsahují nepromokavou PUL vrstvu.

Tyto kalhotky po vytažení z pračky nenatahujte, pouze je volně pověste. Nesušte je ani na horkém topení! Ostatní pleny se na topení sušit mohou, ale mohou tak časem zhrubnout, takže pokud to není vyloženě nutné, nechte je proschnout volně.