Vyrážíme na hory!

Máte doma malé batole a chystáte se poprvé po porodu na hory? Stále slýcháte od rodiny a známých, že teď už to tak jednoduché nebude? Že s malým dítětem už se dlouho nikam nepodíváte? Omyl! S důkladnou přípravou, můžete snadno vyrazit na hory i s těmi nejmenšími. Přečtěte si ověřené rady a tipy co sbalit, jak vybírat ubytování, jak kojence zabavit nebo od kdy můžou děti na lyže. A pozor, pokud slýcháte, že z toho váš drobeček ještě nic nemá, nepodléhejte stereotypům! Horský vzduch a čistá příroda přece svědčí i těm nejmenším a vaši radost z výletu na hory také vnímá.

Co sbalit?

Zde se určitě řiďte pravidlem mít raději větší zásoby, ideálně všechno zabalte dvakrát. Na horách bývá totiž často problém opatřit věci, které ve městě seženete i o půlnoci. Při balení postupujte od nejdůležitějších věcí k méně důležitým. Zdraví je na prvním místě, proto dbejte především na důkladné zabalení lékárničky. Další věcí na kterou byste měli primárně myslet je zajištění dostatečného tepla pro vašeho drobečka. Vždy myslete na pravidlo, že dobře oblečené dítě by mělo mít o jednu vrstvu více než dospělí. Nezapomeňte přibalit čepice, rukavice a šály. Zde se vyplatí mít velkou zásobu, protože se v záplavu horské zábavy jednoduše ztratí. Teplého oblečení a obuvi raději sbalte více, kdyby se vám stala nějaká nehoda nebo se oblečení promočilo. Sušení oblečení nemusí být na horské chatě úplně jednoduché.

Další věcí bez, které se asi neobejdete jsou oblíbené hračky. Může se to zdát jako banalita, ale pro vaši ratolest je zajištění hracího pohodlí zásadní. Důležité je, aby dítě získalo k horám a výletům obecně pozitivní vztah. Právě proto je nutné zajistit dítěti stejný komfort pro hraní jako má doma. Myslete i na délku cesty v autě. Pokud je před vámi delší cesta, je určitě vhodné myslet i na zábavu do auta. Zde záleží na preferenci dítěte. Může se jednat o písničky, kterými si zkrátíte společně čas cesty a nebo třeba časopis či tablet s pohádkou. Potřeby pro přebalování a nočník asi nemusíme připomínat. Dále je také potřeba myslet, jakým způsobem se budete na horách pohybovat. Rozhodující bude váš prostor v autě. Auto přece není nafukovací! K převážení dítěte na horách a zároveň zajištění ideální zábavy jsou nejvhodnější boby. Ve specializovaných dětských prodejnách seženete dokonce boby vhodné už od 1 roku dítěte. Pro večerní procházky je zase nejvhodnější nosítko, se kterým závěje sněhu nejsou žádným problémem.

Boby pro děti od 1 roku

Seznam, co sbalit na hory s dětmi:

Od kdy mohou děti na lyže?

Dalším způsobem zábavy na horách je lyžování. Možná se ptáte, zda už je vaše dítko zralé pro první lyžování. První výuka lyžování se obecně doporučuje po 3 roce života dítěte. Tak jako u každé jiné věci však záleží na jedinci. U některých dětí, které jsou fyzicky a psychicky připravené lze s lyžováním začít o něco dříve.

Dětské lyže

Jak vybírat ubytování?

Při výběru ubytování se určitě poohlédněte po baby friendly ubytování. Toto ubytování je pro malé děti přizpůsobeno a nic by vám zde nemělo chybět. Ať už se jedná o přistýlku, dětskou postýlku nebo dětskou židličku. Často jsou tyto druhy ubytování vybaveny i dětskými koutky, kde je možné během pobytu vaše ratolesti zabavit. Pokud budete chtít navštěvovat sjezdovku, vybírejte hotel umístěný v její těsné blízkosti. Malé děti jsou často velmi netrpělivé a vyhnete se tak zbytečným problémům s logistikou.

Jak batole/kojence zabavit na horách?

Jak už bylo popsáno výše, ideální zábavou pro batole i větší děti jsou bezesporu boby. Boby jsou ideální pro svoji skladnost a nízkou váhu, tudíž jejich převozu nic nebrání a nabízí velmi jednoduchou manipulaci. Boby vám zároveň budou suplovat kočárek, se kterým byste v závěji velmi složitě projížděli. Pokud se chystáte na hory s kojencem, který je na boby přecejen ještě malý, můžete ho zabavit tvorbou sněhových koulí pomocí tvořítek a upoutat jeho zrak prvními pohledy na tvorbu ze sněhu. Do kufru můžete přibalit i kyblíček a lopatku. Ze sněhu totiž lze tvořit stejně jako z písku. Tak hurá do toho!

Výrobník sněhových koulí