Jak vybrat fusak?

Očekáváte narození miminka a vybíráte výbavičku. Určitě jste našli mnoho seznamů, co nutně pořídit, co vám nesmí chybět. A určitě se tyto seznamy diametrálně lišily. Je to tak, že co vyhovuje jedné mamince a jejímu děťátku, to jiná nevyužije a naopak. Pokud však pořizujete kočárek a chcete ho využívat, fusak určitě potřebovat budete. Jak vybrat ten nejlepší a podle jakých kritérií při výběru postupovat?

  1. Kde ho budete nejčastěji používat?

Není fusak jako fusak. Zejména způsob použití se odráží na střihu fusaku a ne vždy platí, že je to jedno. Fusak do autosedačky musí být přizpůsoben zapínání sedačky. Často příslušné otvory v zádové části fusaku jsou součástí fusaků do hlubokého kočárku, tady tedy lze používat jeden fusak pro autosedačku i kočár. Fusaky do hlubokého kočárku jsou zpravidla také menší, a do autosedačky se pohodlně vejdou.

Fusak do autosedačky

Fusaky do sportovní verze kočárku jsou rozhodně delší, neboť jsou navrhovány pro děti až do přibližně tří let věku. Tedy do autosedačky je budete horko těžko pěchovat, navíc to není ani pohodlné ani bezpečné. Pokud nechcete kupovat dvě délky fusaku, vhodnou alternativou je fusak variabilní, skládající se z několika částí, jež postupně přidáváte podle potřeby. Takové je v nejmenší variantě možné použít i do autosedačky. V té nejdelší pak až do „odkočárkování“  vašeho dítěte. Výhodou těchto fusaků je také fakt, že v případě potřeby můžete vyčistit či vyprat jen nejvíce zašpiněnou část a ne prát celý fusak pořád dokola. Největší fusaky se totiž do některých praček ani nevejdou.

Fusak do sportovního kočárku

  1. Kdy budete fusak potřebovat

Fusaky se vyrábí pro různá roční období. Na jaro a podzim bude stačit tenčí, méně hřejivý, v zimě oceníte pořádně huňatý kousek, který zabrání všem výstřelkům počasí ohrozit tepelný komfort vašeho miminka. Lze zakoupit fusaky pro každé roční období zvlášť, úspornější je však koupit fusak „3v1“. Jedná se vlastně o dva fusaky, jeden slabší na teplejší části roku, a jeden silnější, na období, kdy se ochladí. Spojením těchto dvou fusaků získáte super teplý kousek i do té nejtužší zimy. S tímto variabilním fusakem vás nezaskočí náhlý příchod prvních mrazů ani nečekané oteplení na začátku jara. Navíc při uskladnění zabere méně místa než dva fusaky pro různá roční období. Jste-li aktivní rodina, která obráží v létě moře, v zimě hory, trávíte hodně času venku za každého počasí, věnujte zateplení fusaku zvýšenou pozornost. Miminka v korbičce jsou před chladem a větrem mnohem lépe chráněna, než batole v otevřeném sportovním kočárku. Tady se vyplatí investovat do kvalitního fusaku. Pokud jste „městští“ lidé a s kočárkem spíše korzujete po zapadlých uličkách, není třeba až tak velké investice.

Fusak 3 v 1

  1. Materiál

Textilní průmysl kráčí kupředu mílovými kroky. Neustále se vyvíjí nové materiály, které, sic původně určené kosmonautům či polárníkům, pronikají i do běžného spotřebního zboží. Vysoce funkční syntetické materiály své fantastické vlastnosti propůjčují i fusakům pro děti. Jsou lehké a přitom hřejivé. Dají se prát v pračce. Teflonem potažená svrchní vrstva fusaku ochrání dítě i před prudkým deštěm a větrem, přitom je z vnitřní strany prodyšná, takže se v ní dítě zbytečně nepotí a nepaří. Syntetické peří zase zajišťuje hřejivost peří a snadnou údržbu umělého vlákna bez rizika vyvolání alergie či vykukování peříček ven ze sýpky.

Na opačném pólu materiálového pole stojí tradiční přírodní materiály. Jejich vlastnosti jsou rovněž unikátní. Ovčí rouno krásně hřeje, když náhodou navlhne, dokonce se jeho teplota ještě o pár stupňů zvýší. Při vyšších teplotách odvádí teplo od těla. Peří poskytuje nejen tepelný komfort, ještě navíc je krásně měkké, takže především novorozená miminka se v něm cítí jako u maminky v bříšku. Velikou nevýhodou těchto materiálů je náročná údržba, nejlépe v čistírně. Vypráním těchto materiálů hrozí ztráta jejich vynikajících vlastností. Jinak ale ovčí rouno vydrží desetiletí, takže můžete fusak schovat pro vnoučata nebo někomu darovat. Pro větší děti nejsou tyto materiály úplně vhodné, často chtějí i samy chodit a špinavé boty fusak ušpiní. Některé fusaky mají spodní část zevnitř potaženou nějakým snadno čistitelným materiálem, jako je softshel či kočárkovina, což údržbu velmi usnadňuje.

  1. Fusak vcelku nebo rostoucí?

Rostoucí fusaky jsou rozdělené na několik částí, které se spojují zipem podle toho, jak dítě roste. Super varianta, pokud jste zastánci zakoupení jednoho fusaku na celé „fusakové“ období. Máte-li rádi změnu, sledujete módní trendy, a chcete zkrátka fusak v průběhu růstu dítěte měnit, je pro vás lepší vybrat fusak „jednovelikostní“.

  1. Aby ladil s kočárkem?

Výrobci kočárků často nabízí ke svým modelům ladící fusaky. Tady je dobré řídit se recenzemi. Fusak je lepší vybírat podle funkčních vlastností než podle barvy či vzoru. Vybavení ladící s kočárkem vypadá hezky na fotkách, ale miminko nezahřeje. Většina výrobců kočárků nemá tak kvalitní fusaky, jako firmy, které se specializují přímo na ně. Inu, každý švec by se měl držet svého kopyta. Nutno říci, že i zde existují výjimky. I mezi známými kočárkovými značkami jsou některé, které vývoji fusaků věnují značnou pozornost, a spolupracují na jejich vývoji s odborníky na fusaky.

  1. Nový nebo z druhé ruky?

Čím více budete s kočárkem jezdit a fusak využívat, tím více doporučujeme pořídit fusak nový. Nebo z druhé ruky, kterou znáte a víte, že se o fusak adekvátně starala. Prala či čistila dle pokynů výrobce tak, aby nedošlo ke znehodnocení materiálu. Špatným praním se například porušují nepropustné vrstvy, vlna se vůbec prát nesmí, nebo zplstnatí a nehřeje a tak dále. Proto je lepší investovat do nového fusaku, který vás nemůže nepříjemně překvapit.