Jak v zimě obléknout miminko do nosítka?

Z nošení dětí v nosítku a šátku se v posledních letech stal nepřekonatelný boom. Při dodržení správného podsazení zajistíte miminku nejpřirozenější polohu, ve které se cítí bezpečně a pohodlně. S nošením dětí, kromě výběru správného nosítka a vhodného polohování, také souvisí i výběr oblečení pro miminko. 

Mohlo by se zdát, že obléknout dítě do nosítka je jednoduché. Není tomu ale tak. Oblékání se mění v závislosti na počasí a ročním období. V horkém počasí můžete miminko svléknout jen do plenky, protože nosítko tvoří jednu vrstvu oblečení a ještě k tomu se ohřívá o hruď maminky. V zimě je oblékání složitější. Množství vrstev oblečení se může měnit ze dne na den. Výběr svršků také spočívá na situaci, jak a kde budete miminko nosit. Pojďme se nyní v následujícím textu podívat na to, jak miminko v chladném počasí do nosítka správně obléct.

dite-v-nostiku

Nejprve je důležité vycházet z toho, zda použijete při nošení své nosící oblečení (mikinu, bundu) nebo vsadku do bundy. Tato varianta je vhodná, pokud si potřebujete ve vnitřním prostoru odložit a nechcete zvlášť svlékat i dítě. Po dobu uvnitř budovy jej budete mít celý čas v nosítku. Toto je řešení u nošení malých miminek. V takovémto případě není potřeba "nošence" příliš oblékat. Postačí body, legíny nebo tepláky a ponožky. Na nožky můžete dát miminku návleky a capáčky do nosítka. V případě mrazivého počasí dejte dítěti mikinu. Vhodné je sáhnout po funkčním materiálu nebo outlast oblečení. To dobře odvádí a saje pot, ale zároveň po celou dobu příjemně hřeje. Jestli si říkáte, že dítěti bude zima, když je málo oblečené, nemějte strach. Zahřeje ho nosítko, nosící mikina, bunda a v neposlední řadě teplá hruď maminky nebo tatínka. Pamatujte, že do nosítka se dítě obléká méně než do kočárku. Důležité je více obléct části těla, které z nosítka vylézají - především končetiny, hlavičku a zátylek. Místo obyčejné čepice raději zvolte kuklu například z merina. Ta dítěti zakryje i krk a hlavně ji dítě není schopno jednoduše stáhnout oproti čepicím. Na ni nasaďte kapuci z nosící mikiny nebo bundy. U velmi malého miminka se snažte hlavičku z bundy příliš nevytahovat, jen nechte rozepnutý zip pro přísun čerstvého vzduchu a nechte miminko odpočívat v teple pod oblečením.

Druhá varianta je, pokud dítě již samo chodí a budete ho chtít venku z nosítka vytáhnout. V tomto případě je potřeba dítě obléct i dalšími vrstvami, tak jako kdyby v nosítku vůbec nebylo. Můžete mu dát bundu, softshellovou kombinézu nebo zateplenou zimní kombinézu - vše v závislosti na venkovní teplotě, teplé ponožky a capáčky/botičky do nosítka. Nezapomeňte ani na rukavice a zase pořádně zateplete dítěti krk a hlavičku. Kvalitní kukla, kapuce na nosítku v kombinaci s nákrčníkem je také správná volba, jak udržet dítě v teple. Zmíněné oblečení volte v případě, kdy máte kapsu na nosítko. I když může být podšitá např. merinem, dítě dostatečně nezahřeje a ze všech stran na něj fouká.

Zimní kombinéza

Nošení dětí a jejich vhodné oblékání do nosítka, se může zdát v počátku příliš složité. Ničeho se ale nebojte. Cvik dělá mistra a jistě i vy brzy najdete optimální řešení pro vás a vaše dítě.