Tipy na dárky pro děti od 3 let

Vánoce jsou obdobím radosti, veselý a hlavně velkého očekávání, které se odráží v čích snad všech dětí bez rozdílu věku či pohlaví. Ať už se jedná o svátky konce roku anebo svátek či narozeniny je to pro rodiče a prarodiče příležitost, jak děti obdarovat, překvapit a nabídnout jim zajímavý dárek, jenž zaujme jejich pozornost. Děti jsou často nadšené nejen ze samotného dárku, ale už z vlastního rozbalování a jsou plně naplněny momentem tolik očekávaného překvapení.

Výběr dárků pro děti do 3 let může být výzvou, protože v tomto věku procházejí děti ještě  obdobím objevování světa a rozvíjením svých dovedností. Volba dárku pro tak malé děti může, proto záviset na přesném věku, zájmech i osobních preferencích konkrétního dítěte.

Rádi abychom vám pomohli nejlépe zvolit ten ideální dárek nebo sérii dárku pro vaši milovanou ratolest a tak vám nabízíme několik aktuálních nápadů, jak potěšit a zároveň mile překvapit. Vybrat dárek tak, aby byl dostatečně univerzální, atraktivní a plný nápaditosti pro děti z tak různorodé věkové skupiny není totiž vůbec jednoduchý úkol. Proto vám chceme dát několik cenných rad, jak nejlíp přijít na ten správný milý dáreček.

Hračky na manipulaci

Velmi populární jsou velké kostky, magnetické struktury či stavebnice pro skládání nejrůznějších tvarů. Volte zejména měkké stavebnice s velkými částmi, které lze snadno spojit nebo také barevné skládačky s jednoduchými tvary. Tento typ her milují zejména kluci, ale ani šikovné holčičky nepohrdnou takovýmto dárkem. Skládání u dětí velmi dobře podporuje kreativitu a smysl pro geometrii.

20905_stavebnice-maxi-blocks-56-ks-v-sackuStavebnice Maxi Blocks 56 ks v sáčku

Pro velmi malé děti jsou vhodné i měkké gumové hračky, které mohou zmačknout a manipulovat s nimi za současné produkce určitých zvuků či pískaní.

Interaktivní knihy

Měkké knihy s různými texturami, textiliemi, případně pískátky a veselými barvami jsou vhodné pro batolata. Děti si s nimi obvykle vydrží hrát dlouhé chvíle bez zlobení. Knížka s různými oblíbenými zvířátky, které vydávají charakteristický zvuk, učí poznávat jednotlivé živočišné druhy a zapamatovat si příslušné hlasy.

knizka-s-poctyKnížka s pískátkem - čísla po počty

Knihy s velkými obrázky a jednoduchým textem jsou vhodné pro společné prohlížení, vypravování a předčítání. Umožňují tak účelně strávit čas a dítě jednoznačně zaujmou.  

Hračky na tlačení nebo tažení

Malé děti, jenž se teprve učí chodit anebo se ještě zdokonalují v pohybu jistě uvítají hračky, které lze tlačit nebo táhnout tak, aby byla podporována nezbytná motorika.

Rovněž malá vozítka na kolečkách nebo kočárky pro panenky určené menším dětem budou dobře sloužit nejen doma, ale i na procházkách na čerstvém vzduch.

Výtvarné potřeby

Tabulka na kreslení s velkými kousky křídy, vodovky, sada štětců, voskovky, tlustší tužky, se kterými je snadné psát, děti vždy vhodně využijí, ať už při volnočasovém malování dle vlastní fantazie či při vybarvování tolik oblíbených omalovánek. Jak jsme již naznačili vodové omalovávanky, knížka samolepek s oblíbenými seriálovými hrdiny mohou být také příhodnou alternativou. Proč třeba nezvolit barevné spektrum plastelíny pro dítě, jež rádo tvoří nejrůznější sošky, zvířátka, domečky, apod.?

Hudební hračky

Jednodušší dětské hudební nástroje malých rozměrů jsou ideální pozorností a zároveň prvním střetem s vlastními snahami a schopnostmi vytvářet hudební melodie. Jako prvotinu lze zvolit tamburíny, xylofony, piánko, trubku, píšťalku, atd.  

xylofonXylofón

Určitou náhradou jsou i hudební knížky nebo hračky, které automaticky přehrávají melodie a je možné s nimi dohromady přezpívat oblíbené písničky.

Hračky pro zimní nebo letní radovánky

Zimní hračky jsou zimní klasika. Nezapomeňte ale ani na léto. Léto a vše co k němu patří zvláště pak bezstarostné koupání v přilehlém rybníku, bazénu či dokonce v exotickém moři během celého slunného odpoledne, už samo o sobě nabízí spousta nápadů na zajímavý a oblíbený dárek pro vašeho potomka. Plovoucí hračky nebo naopak hračky na podporu plavání k nadnášení dítěte ve vodě jsou značkou ideál. Nejenže je děti ocení pro svoji barevnost a roztomilost, ale jsou navíc i praktické a podporují dítě v jeho lásce k vodnímu živlu. Stejně tak jsou populární pestrobarevné plastové hračky na písek v podobě lopatiček, kyblíčků, báboviček anebo konviček a hrníčků na přenášení vody. Všechny jmenované budou vítány, jak holčičkami, tak i kluky při jejich úsilí o stavbu hradu z písku či vodní přehrady.

Originální sportovní vybavení

Ve věku okolo 3 let se děti často začínají připravovat k zápisu do prvních zájmových kroužků či sportovních přípravek. Proč tedy nezvolit hezký dárek společně s užitečným? Prvotní výbava na fotbal pro kluky anebo růžová výbavička pro první krůčky v baletu mohou vyvolat vzrušení a ničím nepředstíraný dětský jásot.

 

Oblečení a ostatní doplňky

Má vaše dítě v oblibě nějaké zvířátko nebo dokonce pohádkovou postavu? Hezký motiv na tričku či na heboučké mikině může být vhodnou volbou. Obdobně hlavně chlapci ocení frajerské kšiltovky nebo čepice s oblíbenými postavičkami. Pro holčičky můžeme zvolit romantické princeznovské šaty s elegantními rukavičkami a k tomu dlouhý závoj doplněný nezbytnou korunkou a žezlem.

Puzzle, dřevěné kostky a další skládanky

Velkorozměrové puzzle nebo speciální puzzle pro nejmenší děti s velkými dílky a jednoduchými obrázky jsou výborné pomůcky pro podporu jemné motoriky a souběžně logické myšlení. Stejně tak dřevěné kostky nebo nejrůznější skládanky jsou snad mezi dětskými hračkami už jednou velkou klasikou. Rozvíjení kreativity i paměti je vždy na místě a právě tento typ hraček se dobře uplatní během dlouhých zimních odpolední i večerů.

Kreativní hračky jsou dobrou volbou pro všechny zúčastněné

Modelovací hmota nebo plastelína, kreativní sady na tvoření malých výtvarných projektů zaměstnají nejen vaše dítko, ale i ostatní členy rodiny či starší sourozence.

Nabídněte dítěti dárek, který umožní podnikat společné aktivity a trávit chvilky pospolu. Například  desková hra, rodinná skládačka nebo dárek pro celou rodinu v podobě piknikového koše.

spolecenska-hra-krtekMoje první hra Krtek - společenská hra pro děti

Děti zkrátka a jednoduše milují kreativní činnosti. Darujte jim tvořivé sety na výrobu šperků, malování, skládání nebo jiné sofistikované předměty.

Individualizované dárky

Vždy je důležité brát v úvahu bezpečnost a vhodnost hračky pro daný věk dítěte. Hračky by měly být zejména prosté malých dílů, které by mohly být spolknuty či vdechnuty a měly by také splňovat bezpečnostní a hygienické normy. Při výběru dárku je vždy dobré pomyslet na konkrétní zájmy dítěte i jeho věkovou kategorii. Pokud je to jen možné, můžete se zeptat rodičů na cenné informace ohledně výslovného přání, na charakteristické rysy, zájmy i potřeby dítěte, protože jsou to oni, jež nejlépe znají své dítě a tak odhadnou, čím ho nejvhodněji potěšit a překvapit. 

Na závěr vám poskytneme ještě několik drobných tipů, jak si zpříjemnit slavnostní den s vaší ratolestí a uchovat milé vzpomínky co nejdéle i do budoucna.

Zorganizujte třeba dobrodružné poslání, jak mohou děti najít své dárky. Vytvořte tajuplnou mapu nebo sérii hádanek, které je provedou domem až k jejich vytouženým dárkům.

Zkuste také popřemýšlet o personalizovaných darech, například s vlastním jménem nebo obrázkem dítěte.

Vytvořte speciální vánoční balíček s různými malými dárky a laskominami, které má vaše dítko v oblibě. Přidejte něco praktického, něco zábavného a současně něco sladkého.

Obalte dárky kreativně, například vytvořte papír s vánočními motivy nebo vložte dárek do netradičního obalu, jako jsou malé krabice, které je potřeba otevřít v určitém pořadí, něco ve smyslu alternativního adventního kalendáře.

Darujte zážitky. Darujte něco, co si budou děti dlouho pamatovat a vyprávět třeba ještě v dospělosti. Možností jsou vstupenky na koncert oblíbeného interpreta, vstupenku na divadelní představení či do kina, jako první seznámení s tímto kulturním žánrem, lístek na dětský vláček či řetízkový kolotoč. Společná návštěva zábavního parku, zoologické zahrady nebo jiného znamenitého představení může být inspirativním zážitkem pro všechny a stane se stejně vzrušující alternativou, jako dárek materiální.

Překvapte dítě tím, že pro něj uspořádáte miniaturní vánoční výpravu, jako je návštěva adventního trhu, obyčejné sáňkování na přilehlém svahu nebo zimní vycházka do lesa ke krmelci. Přejete si okouzlit? Vytvořte osvědčený stan či postavte improvizovaný domeček v obývacím pokoji se spoustou dek, pokrývek, polštářů, polštářků doplněných všelijakými dekoracemi a množstvím oblíbených plyšáků, protože žádný z nich přeci nemůže zůstat bez povšimnutí.

Přemýšlejte o drobných dárcích, které vám připomínají radostné vzpomínky na dětství, reprezentující retro hry nebo klasické dřevěné hračky, jenž jsou dlouhodobě testované na celých generacích dětí.

Rozdělte dárek na několik menších balíčků

Děti budou nadšené z otevírání vícero krabic, tímto  prodloužíte moment naprostého napětí a velkého očekávání. 

A nezapomeňte opravdový dar, je ten, který je vybírán a darován z celého srdce a v první řadě s láskou!