Jak vybrat odrážedlo

Všimli jste si v poslední době, že váš malý neposeda potřebuje povýšit o další schůdek v pohyblivosti? Vybít přebytečnou energii a ukázat všem svou radost ze života? Pak je nejspíš ten správný čas pořídit mu odrážedlo.

Výběr správného odrážedla záleží na věku a výšce dítěte. Na dovednosti ne, tu získá právě častým používáním a tréninkem. Úkolem jízdy je naučit dítě pohybovou motoriku, zpevnit tělo, naučit ho pohybu a sportu a připraví ho na jízdu na skutečném kole. Současně ho příjemně unaví i nabije optimismem a jeho tělo bude lépe fungovat po zdravotní stránce, protože se bude pohybovat na čerstvém vzduchu.

Existuje obrovský výběr dětských jezdítek. Hlavní kategorie jsou de facto jen dvě, jednostopá a dvoustopá. Pro dvoustopá dětská odrážedla se někdy může užít i název odstrkovadlo. Pro jednostopá odrážedla pak název odrážedlo-kolo.

detske-odrazedlo

Rozdíl mezi odstrkovadlem a odrážedlem (kolem bez šlapátek)

Odstrkovadlo je dvoustopé jezdítko, na kterém dítě nemusí udržovat rovnováhu. Pouze se odráží a brzdí nožičkama a zatáčí do boku. Některá dvoustopá odrážedla jsou vybavená vodící tyčí pro vyšší bezpečnost dětí. Rodiče jsou tak schopni udržet si dítě v blízkosti a pomáhají mu v jízdě. Brzda na řidítkách není nutná, dítě zatím nechápe správnou funkci brzdy a ani nemá dostatečně velké a silné prstíky, aby mohly brzdu zmáčknout a udržet. Výhodou těchto malých odrážedel je snadná manipulace dítětem díky jejich lehké váze, kterou oceníte i vy, protože jej budete často přenášet a nosit. Jsou vyrobeny z odolného plastu a dalších kvalitních materiálů. Nevýhodou je pravděpodobné zničení dětských botiček, protože dítě brzdí špicemi a podrážkami bot. Tato dětská odrážedla jsou vhodná pro děti od 1 do 2 - 3 let.

odrazedlo-cerne_1

Odrážedla jsou určena pro starší děti, okolo tří let, které již udrží rovnováhu a po odrazu nohama dokáží samostatně jet. Jízda je mnohem svižnější, rychlejší a není stabilní. Dítě musí pochopit, že narozdíl od odstrkovadla musí na odrážedle střídat nohy a držet balanc. Zde je již na místě brzda na řidítkách, aby dítě mohlo regulovat rychlost.

Pro nejmenší děti od 9 měsíců jsou speciální jezdítka s širokým rozchodem nožek s aretačními kolečky, která umožňují jízdu do všech směrů. Děti se na nich učí chodit, případně stát u nich. Jsou vhodná hlavně do domácnosti, svým tvarem a gumovými kolečky umožňují snadné a bezpečné manévrování mezi nábytkem.

Výběr správné velikosti

Dítě musí při odrážení a při jízdě bez problémů dosáhnout nožičkama na zem. Musí také při sezení na sedátku bez problémů dosáhnout na řidítka, aby mohlo ovládat řízení odrážedla. Kvalitní odrážedla mají nastavitelnou výšku sedátka, ideálně jako u klasického kola. Výška posedu je tedy důležitým kritériem pro výběr. Správné odrážedlo by mělo mít i kvalitní rám, kvalitní kola a pěnovou ochranu řidítek.

odstrakovadlo-detske

Aby se dítě nebálo

Přechod mezi odstrkovadlem a odrážedlem může být pro některé děti náročný. Stabilita odstrkovadla, kdy se dítě odrazí oběma nožičkama a setrvačností jede, se musí na odrážedle natrénovat. Mnoho dětí ze začátku neudrží stabilitu a nepochopí rozdíl v práci nohou a to je může odradit. Dobrý způsob, jak dítěti ukázat jízdu je demonstrovat ji na dítěti vlastníma rukama a vlastním tělem. Ukázat mu, jak dávat střídavě nohy dopředu a odrážet se. Další vynikající způsob je ukázat dítěti ostatní děti, jak samy jezdí. Děti rády napodobují a budou se snažit nezaostávat za ostatními. Ideální na učení je rovný a hladký povrch.

Bez helmy se neobejdeme

Od samého začátku je důležité učit děti, aby si na jízdu braly na hlavičku helmu. Aby si na ni zvykaly a vnímaly ji jako samozřejmost a jízda bez helmy jim pak přijde jako nesprávná.

Všechna jezdítka, odstrkovadla a odrážedla jsou k dostání ve veselých barvách a různých motivech. Děti (a nebo rodiče) si mohou vybrat jestli budou jezdit na motorce, traktůrku,  v autíčku a nebo dokonce na zvířátku. Odrážedla mají design skutečných velkých bicyklů i se zvonkem. Výběr je opravdu veliký a cena není přehnaná. Radost z jízdy a radost ze společně strávených chvil venku v přírodě rozhodně stojí za to.