Jak nejlépe zastínit dětský pokoj

Zastínění dětského pokoje je velmi důležité pro správný vývoj dětí. Pokud je pokoj příliš osvětlený, může to způsobit poruchy spánku, únavu a zhoršenou náladu. Proto je důležité zvolit správný typ zastínění, který bude nejen funkční, ale také esteticky příjemný.

Každý rodič ví, jak důležité je zajistit správné osvětlení v dětském pokoji. Světlo může mít velký vliv na náladu a spánek vašeho dítěte, takže je důležité zajistit dostatečnou ochranu před sluncem a zároveň umožnit dostatek světla pro hraní a učení. Žaluzie i rolety jsou oblíbenou volnou pro zastínění dětského pokoje. Někdo dává přednost právě roletám, jiný žaluziím. Pokud ale tápete, přečtěte si pár následujících řádků. Každá z těchto možností má totiž své výhody a nevýhody, a proto je důležité zvážit, která je pro váš dětský pokoj nejvhodnější.

Žaluzie

Žaluzie jsou velmi oblíbené pro svou jednoduchost a praktičnost. Jsou velmi snadno ovladatelné a umožňují velmi přesné nastavení světelných podmínek v místnosti. To znamená, že můžete přesně nastavit množství světla, které vstoupí do místnosti, a tím vytvořit ideální podmínky pro vaše dítě. Navíc se relativně snadno udržují. Kromě toho mohou být žaluzie vyrobeny z různých materiálů, jako je dřevo, hliník nebo vinyl, takže si můžete vybrat takové provedení, který se hodí nejlépe k vašemu interiéru. A ještě k tomu jsou docela odolné, takže mohou přečkat i to, když si s nimi vaše dítko rozhodne malinko pohrát.

Nevýhodou žaluzií je, že mohou být hlučné, pokud je třeba rychle roztáhnete nebo o ně zavadíte. Navíc do místnosti může vnikat světlo i mezi lamely žaluzií. Proto pokud chcete zvolit žaluzie, je důležité vybrat kvalitní a dobře utěsněné žaluzie.

Venkovní žaluzie - Zounekdesign.cz

Zdroj: Zounekdesign.cz

Rolety

Na druhé straně jsou zde rolety. Ty jsou většinou vyrobeny z tkanin a mohou nabízet mnoho různých stylů a vzorů, které mohou být velmi esteticky příjemné. Kromě toho jsou rolety obvykle snadnější na instalaci než žaluzie, takže pokud si je chcete instalovat sami, mohou být lepší volbou. Navíc, pokud je roleta správně utěsněné, zabraňuje vniknutí světla do místnosti, dokonce i když je venku slunce. A jsou velmi snadno ovladatelné. Rolety však nemusí být tak přesné jako žaluzie při regulaci množství světla.

Nevýhodou rolet je, že mohou být náchylné k hromadění prachu a nečistot, což může být problémem pro děti s alergiemi. Rolety mohou být levnější, ale také mohou být dražší než žaluzie, zejména pokud se rozhodnete pro rolety s vysokou kvalitou textilu nebo pokud si přejete vybavení s automatickým ovládáním.

Látkové rolety - Zounekdesign.cz

Zdroj: Zounekdesign.cz

Co tedy zvolit? Rolety nebo žaluzie?

Pokud se rozhodujete mezi žaluziemi a roletami, je důležité zvážit, co je pro vás a váš dětský pokoj nejvhodnější. Pokud hledáte praktickou a cenově dostupnou možnost zastínění, mohou být žaluzie pro vás ideální. Pokud ale hledáte něco s větší flexibilitou v designu a vyšší úrovní izolace a soukromí, pak jsou rolety skvělou volbou.

Můžete také zvažovat kombinaci obou možností. Například můžete použít žaluzie na okna a rolety na dveře, nebo naopak. Toto kombinované řešení může být pro některé lidi nejlepší volbou, protože poskytuje výhody obou možností zastínění.

Konečné rozhodnutí závisí na vašich preferencích a potřebách pro vaše dítě. Je důležité vybrat takové zastínění, které nejen poskytuje správné množství světla a soukromí, ale také vypadá dobře a hodí se do celkového designu dětského pokoje.