Jak zařídit pokoj pro novorozence

Příprava na příchod nového člena rodiny je krásnou a vzrušující chvílí. Jedním z nejpříjemnějších úkolů, který budoucí rodiče čeká, je zařizování pokoje pro novorozence. Správné zařízení pokoje je důležité pro pohodlí a bezpečí dítěte, ale také pro klid a pohodu rodičů. Jak ale vybírat opravdu správně a nenechat se zlákat pouze roztomilým vzhledem dětského vybavení? Co vše by měl pokojíček obsahovat, aby byl opravdu bezpečný a funkční? Jaký typ postýlky pro novorozence zvolit? Bude potřeba nějaký nábytek? A jaká barva stěny bude pro miminko nejvhodnější? Poradíme vám, jak funkčně a účelně zařídit pokojíček pro vašeho nového člena rodiny, aby vám ani jemu nic nechybělo a mohli jste si společně a bezstarostně užívat toto krásné období!

Dětský pokoj pro novorozencej

Začíná to postýlkou

Jedním z nejdůležitějších kroků při zařizování pokoje pro novorozence je výběr postele. Zde jsou některé důležité faktory, které byste měli mít na určitě paměti:

Multifunkční kolébka

Velikost postele:

Postel by měla být dostatečně velká, aby novorozenec měl dostatek prostoru pro pohyb. Nejpoužívanější variantou jsou postele o rozměru 120 x 60 cm. Tento rozměr může hravě posloužit miminkům až do 3 let věku. Velmi populární jsou také postýlky, které lze přeměnit na pohovku, až váš drobeček povyroste.

Bezpečnost:

Bezpečnost je vždy na prvním místě a měli byste mít jistotu, že je pro novorozence opravdu bezpečná. Ujistěte se že má pevný a stabilní rám, aby nedocházelo k jejímu převrácení. Důležité jsou i mřížky na bocích postele, které by měly být dostatečně vysoké a husté, aby novorozenec nemohl vypadnout nebo uvíznout mezi nimi.

Bílá dětská postel

Materiál:

Materiál postele by měl být hypoalergenní a zdravotně nezávadný. Doporučuje se dřevo, které je přírodní a nedráždí dýchací cesty dítěte. To samé platí o nátěru postýlky. Nátěr by se neměl v žádném případě olupovat a vždy dohlédněte na potvrzení o zdravotní nezávadnosti použité barvy.

Prodyšnost:

K dostání jsou jak postýlky se všemi stěnami z mřížek, tak i postýlky s plnými čely. Pokud budete postýlku umisťovat ke zdi nebo do rohu místnosti, vždy je lepší vybírat mřížkované postýlky z důvodu jejich vyšší prodyšnosti. Vhodnou variantou je i odvětrávaný rošt, který přispívá k lepšímu spánku vašeho drobečka.

Tvar:

Nejčastější a cenově nejpřijatelnější variantou jsou obdélníkové postýlky. Do těchto postýlek existuje i největší nabídka matrací, ložního prádla i příslušenství. Velmi populární jsou také postele ve tvaru domečku, které svým netradičním designem ozvláštní celý vzhled pokoje a vašemu miminku poskytnou zajímavější výhled.

Na co si dát při výběru postýlky pozor:

  • vzájemná vzdálenost bočních mřížek od 4,5 do 6,5 cm
  • správná výška matrace kvůli monitoru dechu
  • nevyčnívající šrouby
  • zaoblené hrany
  • kvalitní materiál
  • zdravotně nezávadný nátěr
  • odpovídající bezpečnostním předpisům
  • polohovatelné dno postýlky
  • odvětrávaný rošt
  • stahovací bok či odnímatelný bok

Výmalba utvoří celkovou atmosféru pokoje

Správné barvy v pokoji novorozence mají vliv na náladu, emoce a chování dítěte. Novorozenci jsou velmi citliví na vnímání barev, protože jejich zrakový systém je teprve ve vývoji. Barvy mohou pomoci stimulovat nebo utlumit nervový systém dítěte a ovlivnit kvalitu spánku.

Nejvhodnější barvy pro pokoj novorozence jsou ty, které jsou uklidňující a harmonické. Pastelové barvy jsou ideální volbou. Působí jemně a klidně, což pomáhá snižovat úzkost a stres u dítěte. Například světle modrá, růžová, světle žlutá nebo jemně zelená jsou vhodné barvy pro pokoj miminka. Další možností jsou neutrální barvy, jako je béžová, šedá nebo bílá, které jsou také uklidňující a přinášejí pocit čistoty a svěžesti do prostoru. Je důležité vyhnout se jasným a výrazným barvám, které mohou být příliš stimulující pro novorozence a vedou k podrážděnosti a nespavosti. Také je třeba dávat pozor na použití více barev, aby se v pokoji nevytvořila příliš silná a rušivá kombinace.

Pohodlné místo pro přebalování

Přebalování vašeho miminka je jednou z nejčastějších činností, kterou budete v prvních měsících jeho života dělat. Místo pro přebalování by tak mělo být pohodlné, bezpečné a vysoce funkční. V nabídce je nespočet přebalovacích podložek, které lze umístit prakticky kamkoliv. Vždy však dbejte na bezpečnost. Vhodné jsou bezpečnostní zábrany na přebalovací pult, které zajistí bezpečnost miminka, kdyby se náhle chtělo otočit. Kvalita a zdravotní nezávadnost přebalovací podložky jsou také rozhodující kritéria pro výběr. Pokud budete zařizovat přebalovací pult je vhodné myslet do budoucnosti. K tomu vám perfektně poslouží komoda s přebalovací nástavbou, kterou můžete později odstranit a komoda vám poslouží až do dospělosti dítěte. K přebalovacímu pultu je vhodné pořídit koš na použité pleny. Ušetří vám to spoustu kroků a pleny v uzavřeném koši nebudou zapáchat. Pro ušetření zbytečných kroků při nočním přebalování doporučujeme vyhradit v blízkosti přebalovacího pultu ještě malé místo pro koš na prádlo.

Dětská přebalovací komoda

Dostatek úložných prostorů

Ač se to nezdá i takový drobeček vyžaduje dostatek úložných prostorů. V zásobě totiž musíte mít několik balení plenek, vlhčených ubrousků, dětskou lékárničku a další potřeby pro přebalování. Oblečení, i když je malinké, se velmi často mění. Miminko rychle roste a vy budete skladovat oblečení i o několik velikostí větší, abyste byli připraveni na další velikostní posun. Věcí, které bude potřeba uskladnit je však o mnoho více. Kromě přebalovací komody, kterou využijete na aktuální velikosti oblečení a pleny k přebalování se určitě bude hodit velká šatní skříň pro uložení ostatních nezbytností.

detska-skrin