Jaké vybrat nádobí, když chceme začít s příkrmy?

V začátcích s příkrmy je volba správného nádobí důležitá nejen z pohledu bezpečnosti materiálů, ale také z pohledu praktičnosti a funkčnosti. Nádobí pro příkrmy by mělo být praktické a snadno se čistit. Je také důležité, aby nádobí mělo dobře padnoucí víčko, které zabrání vylití jídla. Některé nádobí je vyrobeno z materiálů, které se snadno poškrábou nebo zlomí, což není úplně žádoucí.

Zde je několik tipů na výběr nádobí pro příkrmy:

Bezpečné materiály

Při výběru nádobí pro příkrmy je důležité dbát na to, aby byl materiál nádobí bezpečný a neobsahoval škodlivé látky, které by mohly přecházet do jídla. Doporučené materiály zahrnují sklo, nerezovou ocel a kvalitní plasty (bez BPA a ftalátů).

  • Sklo: Skleněné nádoby jsou často považovány za bezpečné a neobsahují chemické látky, které by mohly přecházet do potravy. Skleněné nádobí je také snadno čistitelné a odolné.
  • Nerezová ocel: Nerezová ocel je dalším bezpečným materiálem, který neuvolňuje žádné škodlivé látky do potravy. Je odolná, snadno se udržuje a vhodná pro skladování i ohřev jídel.
  • Plastové nádobí: Pokud zvolíte plastové nádobí, dbejte na to, aby byl plast, ze kterého je vyrobeno, bez BPA (bisfenolu-A) a ftalátů. Tyto látky mohou mít negativní vliv na zdraví dítěte. Hledejte označení "BPA-free" na produktech.
  • Silikon: Silikonové nádoby jsou pružné, odolné a často bezpečné pro použití s potravinami. Dbejte však na to, aby byl silikon kvalitní a certifikovaný pro kontakt s potravinami.
  • Keramika: Kvalitní keramické nádobí může být také dobrou volbou. Ujistěte se však, že je bez škodlivých látek a vhodné pro ohřev v mikrovlnné troubě, pokud plánujete ohřívat jídla.
  • Vyhýbejte se hliníkovým a nekvalitním plastovým nádobám: Některé levné plastové nádoby mohou obsahovat látky, které mohou být zdraví škodlivé a tudíž nebezpečné pro vaše děti. Hliníkové nádoby by neměly být používány, protože hliník může reagovat s kyselými potravinami a způsobovat nežádoucí transfery do jídla.

Snadná čistitelnost

Volte nádobí, které je snadno čistitelné, ideálně i v myčce na nádobí.

detsky-kovovy-pribor

Hermetické uzávěry

Pokud nádobí obsahuje uzávěry, zkontrolujte, zda jsou hermetické a zabraňují úniku tekutin.

Velikost a tvar

Vyberte nádobí s vhodnou velikostí a tvarem pro uchování a podávání příkrmů dítěti.

158745-4_martons-silikonova-miska-squirrel-beige8

Vždy si přečtěte informace výrobce o bezpečnosti materiálů a použití nádobí v mikrovlnné troubě, myčce a podobně. Pamatujte, že bezpečnost a hygiena jsou při krmení dětí na prvním místě.

158922_martons-bambusovy-talir-s-prisavkou-a-lzickou-pro-miminka-medvidek-22-17-cm-bezova5