Pitný režim kojenců

Pitný režim je bezpodmínečně důležitý pro každého živého tvora. Konkrétně lidské tělo je tvořeno přibližně z 60 procent z vody, a proto je nesmírně důležité dbát na dostatečný příjem tekutin, aby naše tělo mohlo správně a zdravě fungovat a vyvíjet se. Pitný režim je důležitý i u malých dětí a kojenců. Za dostatečný pitný režim je v tomto případě zodpovědný rodič, který tekutiny podává. Pojďme tedy nahlédnout, jak je to s pitným režimem u kojenců.

Mateřské mléko: nejcennější tekutina pro novorozence

Již po narození přijímá děťátko tekutiny v podobě mateřského mléka. Mateřské mléko obsahuje přes 80 procent vody a díky ostatním složkám v něm obsaženým dokáže u dětí zahnat hlad i žízeň zároveň. Proto pokud je dítě plně kojeno bez přidaných příkrmů, nemusí se mu podávat žádné jiné tekutiny. Skvěle postačí mateřské mléko. Je ale potřeba kojence přikládat k prsu pokaždé, když si řekne, jednoduše podle jeho potřeb. Miminko samo ví, kdy se potřebuje mléka napít. Příjem tekutin se u kojených dětí nehlídá. 

Umělé mléko: Optimalizace dávkování a dostatečný příjem tekutin

Jestliže z jakéhokoliv důvodu maminka miminko nekojí, podává mu umělé mléko. Toto mléko se dávkuje dle doporučení na krabici uvedené od výrobce. Množství by mělo být optimální pro miminko v daném věku a též by mělo pokrýt jak hlad děťátka, tak i žízeň. 

Změny v pitném režimu při zavádění pevné stravy

U obou variant začíná zlom v pití při zavádění prvních příkrmů, tedy přibližně kolem 6.měsíce věku. Se zavedením pevné stravy je potřeba začít dítěti podávat i jiné tekutiny než mléko. Nejvhodnější pro dítě je začít podávat vodu. Kojenec by během dne měl ideálně vypít 150 ml tekutiny na každé kilo své váhy

Dbejte na výběr kojenecké vody

Na výrobu umělého mléka a později na pití pro kojence je vhodná kojenecká voda. V této vodě je hlídané množství dusičnanů, železa a dalších minerálních látek, které ledviny děťátka ještě neumějí zpracovat. Kojeneckou vodu je dobré používat přibližně do 1.roku dítěte. Ze začátku je vhodné ji i převařit kvůli usmrcení případných bakterií. Jestliže se rozhodnete i přes riziko podávat vodu kohoutkovou, vždy ji alespoň převařte. 

Snažte se kojenci opravdu jako první tekutiny podávat vodu, popřípadě neslazený čaj. Nejen že je to pro dítě mnohem zdravější, ale též předejdete obezitě i kažení zoubků, které se začínají teprve prořezávat. I když zprvu tomu dítě moc nedá, nenechte se zviklat pro slazenou šťávu. Každé dítě je jiné a každé si nakonec zvykne na něco nového, což voda pro ně je. Dobré je i vyzkoušet například různé typy lahviček a saviček. Někdy zapeklitá situace má jednoduché řešení.

Optimální příjem tekutin u dětí

Optimální příjem tekutin u dětí uvádí následující tabulka. Pro kompletnost a ověření informací je ideální konzultovat tuto tematiku s lékařem.

Věk dítěte Doporučený příjem tekutin (ml/den)
0 - 6 měsíců 700 ml
7 - 12 měsíců 800 ml
1 - 3 roky 1300 ml
4 - 8 let 1700 ml
9 - 13 let (dívky) 2100 ml
9 - 13 let (chlapci) 2400 ml

Odborné vedení v oblasti pitného režimu 

Pokud byste si s pitným režimem u svého dítěte nebyli jistí, neváhejte se obrátit na svého dětského lékaře, který vám podá ucelené rady a veškeré informace.