Co nakoupit do školky

Nástup do školky je pro každé dítě velká změna. Některé děti se těší, jiné by raději byly ještě doma s maminkou. Většina dětí se školce z nejrůznějších důvodů nevyhne a na rodičích je, aby dítě bylo v co největší pohodě, které se přenese na celou rodinu. Co by tedy nemělo chybět ve školkové výbavě?

Každá školka má svůj seznam věcí

Existují jisté „povinné“ položky, které školka po rodičích vyžaduje. Zpravidla to bývají různé hygienické potřeby, mýdlo, vlhčené ubrousky, toaletní papír a podobně. Tyto věci slouží všem dětem, i přesto je dobré investovat do kvality, nepořizovat zbytečně parfemované varianty, které mohou dráždit pokožku i dýchací cesty dětí. Když vyberete varianty označené slůvkem senzitive, určitě nešlápnete vedle.

detske-vlhcene-ubrousky

Oblečení do školky, na hraní a na spinkání

K další výbavě vaše malého školkáčka patří dostatečné množství oblečení. Na cestu do školky, na hraní uvnitř, na zahradu či procházky, na spinkání. Na převlečení, když se polije nebo když nestihne doběhnout na záchod. Pokud se domníváte, že vaše dítko by právě s říkáním si na toaletu mohlo mít obtíže, poohlédněte se po tréninkových kalhotkách. Střihem jsou to klasické kalhotky a slipy, ale jsou opatřeny absorpční vrstvou, která je schopna pojmout určitý objem tekutiny. Rozhodně nenahradí plenku, ale v případě, že je dítě ponořeno do hry nebo se ještě ve školce neorientuje, umí zabránit mokrému nadělení.

bobanek-treninkove-kalhotky-u-more

Nemělo by vadit ušpinění 

Další vychytávkou maminek jsou trička s potiskem. Z barevného obrázku se snadno smyjí barvy i pozůstatky oběda. S tím souvisí i ochranná zástěrka na výtvarné aktivity. Školky je většinou nevyžadují, ale vám ušetří práci při praní, vaše dítě se zase nebude muset ve školce extra převlékat.

Volte kvalitní tepláky a legíny

Při aktivitách ve školce dostávají nejvíce zabrat tepláčky. Na podlaze ve třídách bývají často koberce určené pro vyšší zátěž, které mají hrubší povrch. A jak se děti při hraní plouží po kolenou, tvoří se na kalhotách jedna díra za druhou. Proto volte spíše pevnější, ale dostatečně pohodlné materiály, které něco vydrží. Ideální jsou také tepláky či legíny s nášivkami či nažehlovačkami v oblasti kolen.

detske-teplaky

Boty

Další položkou na seznamu potřebných věcí jsou boty. Pohodlné přezůvky, které si dítě snadno obleče samo, nejlépe na suchý zip či nazouvací, rozhodně žádné pantofle. Pevné boty na venkovní aktivity a rozhodně také gumáky. Dnes pořídíte snadno obouvatelné, měkké a pohodlné modely, které navíc hýří barvami i oblíbenými pohádkovými motivy. A některé dokonce i blikají, jiné mají zase teplou vložku pro chladnější dny.

Není špatné počasí, pouze špatné oblečení

Na pobyt venku pro chladnější či deštivější období pořiďte oblečení z nějakého voděodolného materiálu. Nejčastěji se setkáváme se softshelem, který se vyrábí v různých variantách dle ročního období. Můžete tak vybrat kalhoty i bundu na jaro a podzim, ve kterých nebude dítěti teplo, stejně jako zateplené varianty, ve kterých jim v zimě teplo bude. Hodí se tehdy, je-li třeba po dešti, aby si děti mohly neomezeně hrát třeba na mokré trávě a neprochladly. Populární jsou také pogumované věci do deště, které nahradí pláštěnku, a jsou o dost praktičtější. I ty se vyrábí v zateplených variantách.

chlapecka-plastenka-ponco-perletti-avangers

Oblíbené pyžamo a krásné povlečení udělají ze spinkání ve školce o mnoho příjemnější zážitek.

Pro některé děti je nejméně oblíbenou částí dne ve školce spaní po obědě. Zpříjemnit jim ho můžete výběrem krásného povlečení a pohodlného pyžamka. Ve školkách bývá většinou dost teplo, proto volte povlečení z přírodního materiálu, jako je len nebo bavlna. Vaše dítě se tak nebude zbytečně potit. Oblíbené pyžamo a samozřejmě plyšák udělají ze spinkání ve školce o mnoho příjemnější zážitek.

bavlnene-detske-povleceni

Hrnek na pití, psací potřeby...

Někde dítě bude potřebovat ještě svůj vlastní hrnek a psací potřeby. Nejste-li si jisti, jaké pastelky či lepidlo koupit, nebojte se zeptat učitelek. Nabídka v obchodech je široká a kvalita pastelek se velmi různí. Byla by škoda, kdyby se vašemu dítěti pastelky neustále lámaly nebo měly nevýrazné barvy.

Nezapomeňte vše podepsat

Všechny věci musí být řádně označeny jménem a značkou dítěte. Naštěstí už dnes nemusíte nic vyšívat, jsou mnohem sofistikovanější způsoby, jak na to. Můžete použít permanentní fix na boty, pastelky, hrnek, lepidlo a tak podobně. Označovat takto oblečení je dost zdlouhavé. Proto byly vynalezeny lepicí štítky na textil. Objednáte, nalepíte, klidně i vyperete, a drží. Ne sice navěky, ale několik měsíců určitě. Udržitelnější variantou štítků je razítko. Vydrží několik desítek vyprání a díky možnosti doplňovat inkoust vám určitě vydrží po celou dobu školkové docházky.

Přejeme vám i vašim dětem příjemný vstup do nové životní etapy a jen samé pozitivní zážitky!