Co sbalit na dovolenou k moři s malým dítětem?

Kolem prvního roku dítěte vyjíždí mnoho z nás na první dovolenou u moře. Co vám i dítěti pobyt na pláži zpříjemní a co naopak potřebovat nebudete? Poradíme vám na následujících řádcích.

Nezapomeňte na doklady pro děti

Začněme už domácí přípravou: rozhodně potřebujete pro své dítě doklad totožnosti, z praktických důvodů volte raději pas a počítejte s 30ti denní lhůtou na jeho vyřízení. Na pas dítě vyfotí na příslušném úřadě, nemusíte tedy nikde shánět pasovou fotografii.

Cestování autem s dětmi na dovolenou

Cestujete-li autem, zaměřte se na kvalitní autosedačku. Děti v ní nemají možnost takového pohybu, jako my dospělí na našich sedadlech, měla by tedy kromě bezpečnostních kritérií nabízet také pohodlí. Pro roční děti je nejbezpečnějším řešením sedačka protisměrná, ideálně s potahem z chladivého materiálu. Bude se vám hodit také něco na zabavení dítěte – tablet s pohádkou či nová hračka jsou dobří pomocníci. Znáte třeba spy bag? Látkový sáček s jednou stranou průhlednou se naplní třeba molitanovou drtí nebo pilinami a drobnými předměty – kostky lega, postavičky, kuličky, mince. A dítě hmatem hledá a kouká, co to našlo. Zabaví spolehlivě i starší děti. Nezapomeňte sbalit dostatek jídla a pití, naplánovat zastávky a při delší cestě zvážit možnost přespání.

cestovani-autem-s-detmi

Kočárek můžete vzít na palubu letadla

Při cestě letadlem sedačku nepotřebujete, na palubu si můžete vzít kočárek, který vám letuška po dobu letu schová, aby nepřekážel.

Množství oblečení volte chytře

Množství oblečení pro dítě balte podle toho, zda budete mít k dispozici pračku. Pokud ano, stačí pár kousků, pokud ne, přidejte od každého druhu oblečení pár kousků navíc. Dětské oblečky nezaberou tolik místa a jeden nikdy neví, co ho potká. I k moři přibalte alespoň jedny dlouhé kalhoty a svetřík či mikinu pro chladné večery nebo deštivé dny.

Co by měla obsahovat cestovní lékarnička?

Důležitou kapitolou jsou také léky. Měli byste mít základní výbavu – něco na bolest, teplotu, žaludeční a střevní potíže, desinfekci a náplast. Pokud vaše dítě užívá nějaké medikamenty pravidelně, pak pochopitelně i tyto. Samozřejmě lze na místě leccos dokoupit, ale jak to tak bývá, tyto léky jsou zpravidla zapotřebí v nejméně vhodných okamžicích. V noci, nad ránem či večer. Proto je lepší mít zásoby z domu, produkty, které máte vyzkoušené a víte, že je vaše dítě dobře snáší.

Kolik plavek vzít na dovolenou?

Na pláž vezměte s sebou alespoň dvoje plavky, pro malé děti není vhodné, aby byly v mokrých plavkách delší dobu. Zvažte pořízení ochranného UV obleku, který zmírní riziko spálení kůže na minimum. Samozřejmostí je pokrývka hlavy, případně světlé tričko. Opalovací krém volte s vyšším ochranným faktorem, není úplně nutné mít faktor 50, je ověřeno, že krémy s faktorem 30 mají jen o půl procenta nižší účinnost. Dítě mažte před odchodem na pláž a pak po každém koupání. Po příchodu z pláže ho osprchujte od soli a aplikujte přípravek po opalování. Nemusí to být nutně krém, měl by však obsahovat hojivý panthenol.

rostouci-plavky-pro-miminka-lisci-les

Plážový stan zajistí ochranu proti UVA a UVB záření

Je dobré se připravit na fakt, že když půjdete na pláž s dítětem, ponesete kupu věcí. Kromě deky či ručníků na ležení je rozhodně dobré mít s sebou nějaké zastínění. Můžete zvolit lehátka se slunečníkem na pláži za poplatek nebo si donést slunečník svůj. Prima vynález je plážový stan. Lehce ho rozbalíte i sbalíte, uklidíte do něho věci a ještě poslouží jako stinné místo pro odpočinek. Na rozdíl od běžných stanů je jen poloviční, takže nabízí stín a zároveň relativně příjemnou teplotu.

Nezapomeňte na hračky do vody

Určitě se vybavte také hračkami do vody a na písek. Míček a kyblík jsou dobrý základ, vodní pistolka pak zaručený trhák. Do vody pořiďte nějakou plavací pomůcku, která vám ulehčí koupání dítěte.

Roční dítě nikdy do vody nesmí samo, ale rukávky, plavací kruh pro nejmenší nebo rukávky s vestičkou vaši ratolest nadlehčí a bude se vám s ní ve vodě lépe manipulovat. Zvažte pořízení bot do vody, hodí se na kamenité pobřeží i na rozpálený písek. Spíše než gumové boty volte neoprenové či textilní, jsou příjemnější na noze a mnohem snadněji se obouvají i vyzouvají. Většinu plážového vybavení můžete zakoupit i na místě, většinou si za ně ale výrazně připlatíte oproti tuzemským obchodům.

nafukovaci-zviratka

Vychlazené pití a lehká svačinka přijde k chuti

Zbývá už jen nabalit nějaké občerstvení a můžete vyrazit. Chladný nápoj uchováte nejlépe v termosce či alespoň nerezové láhvi, které jsou zároveň nejlepší ze zdravotního hlediska. Vhod přijde rovněž lehká svačinka, ideálně vychlazené ovoce či zelenina.

Hlavně potřebujete něco, do čeho všechny věci sbalíte

Na všechny tyto nezbytnosti se vyplatí pořídit véélikou plážovou tašku. Možná se vám do ní vejde i kniha pro vás. Nějaká tenká. Možná.