Jak na koupání miminka?

Koupání dětí patří k velkým rodičovským radostem. Miminkům se koupání v teplé vodě zpravidla líbí, neboť jim připomíná pobyt u maminky v bříšku. Existují však i výjimky, některé děti ve vaničce křičí, jakoby je na nože brali. Jak koupání dětem zpříjemnit a začlenit ho do harmonogramu všedních dní vám poradíme v tomto článku. A možná, že některá z rad promění v usměvavého plaváčka i vaše nespokojené děťátko.

Kdy nejlépe koupat?

Koupání ve vaničce je pro děti uklidňující činností. Navíc voda unavuje, takže je vhodné koupání zařadit na konec dne. Příjemně teplá voda miminko naladí na večerní spánek. Koupání je vhodné načasovat s ohledem na jídlo miminka. S čerstvě nakrmeným bříškem se vystavujete riziku blinkání, hladové miminko bude zase neklidné, plačtivé, a koupání si neužije nikdo z vás.

Jak často?

Z hlediska péče o pokožku není moc vhodné každodenní koupání. Bohatě stačí ob den. Zejména trváte-li na používání mýdla a dalších kosmetických přípravků při každém koupání.

Jak koupat miminko?

V čem koupat?

Samozřejmě ve vodě, ideálně teploty lidského těla, tedy přibližně 36-38°C. Malé děti nemají vyvinutou termoregulaci, proto pokud chcete dítko otužovat, vyčkejte s tím až do jednoho roku věku. A i potom začněte spíše s otužováním vzduchem. Příliš horká voda způsobí opaření a dítě se potom bude vody bát. Máte-li miminko s kožními problémy, může mu je zhoršovat i samotná voda, pokud je příliš tvrdá. V takovém případě volte vodu převařenou či přefiltrovanou.

Dětský teploměr do vaničky

Co se týká nádob na koupání, máte na výběr z několika možností. Výhodou klasické vaničky je, že se v ní dítko může koupat i když povyroste. Pro děti do jednoho roku věku je vhodné pořídit do vaničky lehátko nebo jinou pomůcku, která zvýší bezpečnost miminka a zabrání jeho nechtěnému ponoření do vody. Velmi pohodlné jsou vaničky se stojanem, ke kterým se nemusíte ohýbat. Zpravidla mají na dně zátku, kterou z nich vodu jednoduše vypustíte.

Vanička se stojanem

V poslední době se velké oblibě těší koupací kyblík. Miminko je v něm schoulené v poloze, jakou zná z prenatálního období, a zpravidla se tak koupání líbí i těm miminkům, která se ve velké vaně necítí komfortně. Z kyblíku ale miminko rychle vyroste a je potřeba pořídit větší nádobu. Koupáním v kyblíku uspoříte relativně dost vody a navíc je snazší ho naplnit třeba převařenou vodou.

Pěna, sůl, olej do koupele?

Každá nastávající maminka (a prvorodičky zejména) si krátí dobu čekání na příchod dítěte nakupováním oblečení, doplňků, olejíčků, mýdel, krémů a dalších přípravků k péči o dítě a těší se, jak si to svoje miminko vymydlí, namaže a ovoní. Zde se hodí varovat, u citlivé dětské pokožky je skutečně méně více. Příliš mnoho mýdel či sprchových gelů pokožku vysuší a ona tak ztratí svou ochrannou lipidovou vrstvu. Bude se loupat, mohou se objevit suchá či dokonce ekzematická ložiska, kterých se pak budete horko těžko zbavovat. S mýdlem proto šetřete, u ležících miminek je stačí používat skutečně jen na mytí zadečku či zpocených faldíků. Totéž platí pro šampony. Jemné vlásky dětí stačí umýt vodou, nejsou-li silně znečištěny. Je dobré si uvědomit, že i různé pěny do koupele a „lázně“ pro děti vysušují. Jestli chcete svému miminku přilepšit, kápněte mu do vody ve vaničce pár kapek oleje. Zprvu jednosložkové – olivový, slunečnicový, pak můžete přidat třeba mandlový (pozor, u alergiků na ořechy může vyvolat reakci), šípkový, makový, kokosový a zkusit můžete i oleje éterické. Ovšem ty jen ve skutečně malých dávkách (například 2 kapky éterického oleje na deci základního oleje) a vždy zředěné!

Mají kromě pečujících i aromaterapeutické účinky. Levandule zklidňuje, borovice či tea tree mohou pomoci při rýmě a ucpaných dutinách, a tak podobně.

Rovněž můžete přidat odvary – z ovesných vloček zklidňuje a hydratuje podrážděnou pokožku, heřmánek hojí.. Vždy si ale předem zjistěte, je-li bylinka pro koupání dětí vhodná.

Jak dlouho koupat?

Řiďte se svým instinktem a preferencí vašeho miminka. Deset minut stačí, čím starší bude, tím déle si bude ve vaničce hrát.

Modrá anatomická vanička s výpustí

A na konec..

Pořiďte miminku měkkou osušku třeba z bavlny, do které je zabalíte. Do ještě vlhké kůže můžete vetřít pečující olejíček, jemná masáž miminko uklidní, potěší a naladí na spánek.

Dětská osuška s žinkou

Rodiče znají potřeby svého děťátka nejlépe ze všech. Sami jistě vycítíte, co se mu líbí a co mu naopak není příjemné.