Co nezapomenout na písek

Jaro je v plném proudu, teploty stoupají, sluníčko začíná hřát a maminky s dětmi to čím dál častěji táhne ven. Na zahradu, na hřiště, na pískoviště. Znáte tu situaci, kdy vás zaskočí touha vašeho juniora hrát si na písku, zatímco vy jste spíš předpokládali, že bude chtít na houpačku či skluzavku, a tedy jste na pískohrátky zcela nepřipraveni? A ostatní děti mají své lopatičky, kyblíčky a bábovičky.. Nejedna maminka (a přiznejme si, že přítomnost tatínků na dětských hřištích je stále spíše výjimkou) už takovou situací byla konfrontována. Čím se tedy vybavit na procházku s cílem pískoviště, abychom se vyhnuly zbytečným nepříjemnostem?

  1. Hračky

Ty rozhodně potřebujete. Ani ne tak pro své dítě, jako pro ty, jejichž hračky si váš poklad půjčí. Rodiče ostřílení pobytem na veřejných pískovištích moc dobře ví, že nejlepší lopatka je vždycky ta cizí. I do cizího kyblíku se písek či kamínky sbírají lépe a nejlepší bábovky jsou taky z cizích formiček. Výhodné je, že tak, jako jsou pro vaše dítě atraktivnější hračky jiných dětí, funguje to zpravidla i naopak. Tedy všechny děti budou spokojeny, když si půjčí něco neokoukaného.

Sada hraček na písek

Zároveň v tomto směru vstupujeme na tenký led. Neboť se občas najdou děti, které své hračky půjčovat nechtějí a také ty, které si hračky ostatních „půjčují“ bez ptaní. Dětská hřiště nejsou jen místem, kde děti vybijí energii a pohrají si. Zároveň je to také místo prvních sociálních interakcí mimo rodinu a blízké kamarády. Tady se děti učí dělit, dovolit se a půjčit si hračku, střídat se, spolupracovat a neškodit. Je jasné, že každému dítěti trvá různě dlouhou dobu, než pravidla slušného chování na hřišti pobere a než se s ním smíří. Pokud je vaše dítě spíše plaché a neumí nebo se bojí ozvat, je třeba se za něj postavit a proti „uzurpátorovi“ zakročit. A naopak, je-li vaše dítě už trochu zběhlé v pískovišťové politice, a třeba se občas na půjčení hračky nezeptá, měla byste mu vysvětlit, že takhle by to nešlo. Dělit se je hezké a ušlechtilé, ale je dobré dětem také vštípit, že když se o svou hračku dělit nechtějí, tak nemusí. Ale stejné právo mají všechny děti, tedy nelze očekávat, že když se nepodělí, že mu někdo něco půjčí.

Je dobré pořídit základní výbavu: bábovky, kyblík, lopatku, sítko. K tomu třeba nějaké autíčko, bagr, popelářský vůz nebo třeba traktor na odvoz písku dle preferencí malého pískomila.

Autíčko na písek

K sofistikovanější výbavě pak patří různé mlýnky na písek, vozíky (které zároveň mohou sloužit k dopravení všech hraček na hřiště a zpět), v létě pak děti budou nadšené i z malé nádoby s vodou, kterou zakomponují do svých staveb.

Dětský vozík

  1. Komfort

V teplých měsících bývá písek příjemně vyhřátý, jakmile se však ochladí, studený a vlhký písek není nic moc. Pobyt v pískovišti lze dětem zpříjemnit pořízením skladného podsedáku (který ocení i maminky), skvělé parametry mají různé pěnové podložky. Lehké, trvanlivé, snadno se čistí, výborně izolují zadeček vašich dětí od chladu a vody. Koupíte ledaskde, nebo využijte starší karimatku.

Sada na písek k vaření

V létě spíš oceníme trochu stínu. Není-li na vašem pískovišti žádný strom, zvažte pořízení skladného slunečníku (případně menšího plážového stanu). Zde je však potřeba ohlídat bezpečnost takové pomůcky, aby nedošlo k jejímu zřícení na hrající si ratolesti.

Rozhodně však dětem pořiďte na léto lehkou čepičku, pro ty nejmenší ideálně s prodlouženým dílem na zátylku, který ochrání krk před spálením. Ze stejného důvodu přibalte šetrný krém na opalování a pokud je v okolí pískoviště vysoká tráva nebo vodní plocha, hodit se vám bude i repelent.

  1. Čistota

K prospěšnému budování imunity patří setkávání se s různými patogeny. Každé dítě ochutná písek, kamínky, bahno, a je to v pořádku. Co ovšem v pořádku není ani trochu, dokonce to může mít závažné zdravotní následky, je setkání s exkrementy, střepy, rezavými plechovkami nebo snad nedejbože s použitými injekčními jehlami. Stačí jedna jediná v písku zahrabaná, na kterou vaše dítě omylem sáhne, a vaše životy mohou být ve vteřině vzhůru nohama. Proto se snažte v rámci možností vyhledávat pískoviště krytá a vždy, než tam dítě pustíte, alespoň zběžně prostor prohlédněte. Samozřejmě nelze přesít celé pískoviště, signálem, že máte zbystřit, je i zanedbané okolí, poházené odpadky, lahve a podobně. V případě nějakého podezřelého nálezu ihned kontaktujte městskou policii!

Pokud se chystáte na hřišti i posvačit, sbalte s sebou něco k očištění dětských ručiček. Ať už preferujete vlhčené ubrousky, antibakteriální gel, nebo vodu a mýdlo, rozhodně je přihoďte do batůžku. Větší lahev s obyčejnou vodou využijete i na pití, k vybudování malého bazénku v písku nebo opláchnutí odřeného kolene.

Dětské vlhčené ubrousky

  1. Malá svačinka

Malá svačinka by rozhodně neměla chybět. Vybírejte pochoutky, které lze jíst po kouskách a nejlépe v obalu. Ovocné kapsičky, banán, který se dá držet ve slupce, kousky ovoce a zeleniny v krabičce s napichovátkem, kukuřičné křupky nebo sušenky. I tady je dobré pamatovat na to, že se děti o svou svačinku budou chtít podělit. Vyhněte se čokoládě a krémům, které se jednak rády patlají a druhak se mohou v horkém dni zkazit.

  1. Kniha

Pokud máte děti větší a samostatnější, přibalte knihu nebo časopis pro sebe. Ať si to pískoviště taky užijete.