Jak vybrat dětskou tříkolku

S nastupujícím jarním počasím tráví rodiče s dětmi venku více času. Na ozvláštnění procházek nebo k dosažení vzdálenějších cílů je ideálním dopravním prostředkem tříkolka. Ještě ji ve svém vozovém parku nemáte? Ať už je to proto, že vás ani nenapadlo nad jejím pořízením uvažovat nebo tápete, kterou vybrat a jestli se pro vašeho potomka vůbec hodí, zkuste dát koloběžkám šanci. V následujícím článku přinášíme přehled možností a variant, které tříkolky nabízí, a také několik rad, podle čeho vybírat.

Dnešní moderní tříkolky se mnohdy hodí už pro velmi malé děti, které jsou ale schopné samostatného sedu. Výrobci u některých modelů uvádí spodní hranici 9 měsíců. Pokud ale vaše dítě ještě samo nesedí, usazováním do tříkolky, byť s pohodlnou sedačkou a pětibodovým pásem, můžete poškodit vývoj jeho motorického aparátu.

Tříkolky s vodící tyčí

Pro nejmenší děti se nejvíce hodí tříkolky s vodící tyčí. Každý rodič chce mít pohyb svého dítěte pod kontrolou a tuto kontrolu vám právě vodící tyč spolehlivě zajistí. Dítko sedí na sedátku, šlape a řídí. Ale v případě potřeby rodič tyčí usměrňuje pohyb. Vodící tyče mají různý způsob uchycení a s tím souvisí možnosti ovládání tříkolky. Nejjednodušší typ umožňuje jen pohyb dopředu a dozadu, modernější systémy uchycení dovolují rodiči i zatáčet a vyhýbat tak všelijakým překážkám, které vás cestou potkají. U většiny modelů můžete vodící tyč odmontovat, když se dítě dostane do fáze, kdy umí řídit samo. Vodící tyč je také velmi praktickým pomocníkem v případě, že potřebujete někam dojet rychleji, než je vaše dítě schopno.

16195_detska-trikolka-milly-mally-axel-candy

Velikost

Dalším faktorem je velikost tříkolky. Na rozdíl od kol, jsou tříkolky většinou rostoucí. Nosnost výrobci uvádějí zpravidla kolem 20 – 25 kilogramů, tedy přibližně do pěti let dítěte. Některé tříkolky mají posuvnou výšku sedánku, jiné i řídítek a dá se měnit i vzdálenost sedátka od řídítek. Takové modely poskytují dětem největší komfort, protože můžete nastavit každý parametr do ideální pozice. Jízda na tříkolce tak bude pro dítě pohodlná a tím pádem ho bude i více bavit.

Jaký zvolit materiál?

Z technických parametrů jsou nejdůležitější materiál konstrukce a koleček. Nejodolnější jsou tříkolky kovové. Jejich nevýhodou je vyšší hmotnost tříkolky a tedy pro menší děti obtížnější manipulace, na druhou stranu ale poskytují lepší oporu a stabilitu a vzhledem k temperamentu některých dětí i delší životnost. Výrobci používají stále sofistikovanější odlehčené materiály, jež kombinují pevnost kovu a lehkost plastových hmot. I mezi plasty lze najít odolné kousky, při jejich výběru je ale lepší si je osahat, abyste nebyli kvalitou kousku pořízeného přes internet zklamaní.

Jaké zvolit provedení koleček tříkolky?

Materiál koleček má vliv na plynulost jízdy, velikost vynaložené energie a pohodlí při jízdě. Kolečka z tvrdého plastu drncají, jízda není plynulá a šlapání je náročné. Navíc hrozí riziko, že celé kolečko praskne. Zkrátka plast. Výhodou tohoto typu je většinou nízká pořizovací cena. A pokud tříkolku nebudete využívat na delší vzdálenosti, pak i tento typ může být dobrou volbou.

14503_detska-slapaci-trikolka-s-vodici-tyci-bayo-junior-cervena

Pěnová kolečka

O něco lepší jsou kolečka pěnová, tolik nedrncají a jejich pohyb je tišší. No a samozřejmě je nepoškodí střepy ani připínáčky.

21622_detska-trikolka-3v1-milly-mally-optimus-red

Nafukovací kola

Přesto jsou nejlepší volbou klasické nafukovací pneumatiky. Krásně tlumí nerovnost povrchů, usnadňují šlapání, jsou tichá. Když píchnete, dají se vyměnit. Podle typu povrchu regulujete tvrdost nafouknutím, aby jízda byla co nejpříjemnější.

Užitečné doplňky tříkolek

Toto jsou nejdůležitější vlastnosti, na které je dobré se zaměřit. Ostatní věci jsou nadstavbou. Některé tříkolky mají stříšku, která v létě chrání děti před sluníčkem nebo před náhlou přeháňkou. Košík na dětské poklady se vždycky hodí, stejně jako držák na dětské pitíčko či máminu kávu. Některé modely nabízí dokonce otočné sedátko, podobně jako některé kočárky. Záleží tedy jen na vás, jaké jsou vaše požadavky a očekávání a také finanční možnosti. Každopádně se za pořízení tříkolky přimlouváme. Je to první dopravní prostředek, dítě se naučí držet rovnováhu, postupně učí šlapat a pozná radost z pohybu, kterou může dál rozvíjet pozdější jízdou na kole. Třeba.

17500-4_detska-trikolka-toyz-buzz-navy