V čem prát miminku? Vždycky se vyplatí sáhnout po ekologické variantě

Čekáte první miminko a přemýšlíte, v čem mu budete prát? Nebo už miminko máte a zjistili jste, že mu běžný prací gel, byť s označením „pro citlivou pleť“ nedělá moc dobře? Obáváte se rozvoje alergií u vašeho drobečka, a tak hledáte, v čem mu prát, abyste jeho pokožce a dýchacím cestám ulevili? Pak jste tu zcela správně. Díky spolupráci s Econea vám ukážeme, že praní v eko prášcích není jen o ekologii, ale hlavně o nás a našich dětech. Představíme vám i osvědčené výrobce a jejich prostředky na praní.

Největší výhoda ekologických pracích prostředků

Začněme u té největší výhody, kterou nám ekologické praní dokáže nabídnout. Nestávají se spouštěči alergií a přidružených zdravotních potíží, protože nezatěžují naši kůži a dýchací cesty agresivní chemií. Díky svému složení jsou pro naši kůži a dýchací cesty v podstatě přirozené.

Ano, i o dýchacích cestách se musíme bavit, když je řeč o běžných pracích prášcích. Zbytky z praní se totiž uvolňují do vzduchu - a pak je v domácnosti všichni dýcháme. O vdechování výparů z uměle připravených vůní, které se dlouhé dny linou z použitých aviváží, ani nemluvě.

V čem je hlavní rozdíl?

Ekologické prací prostředky jsou vyrobeny na rostlinné a minerální bázi. Dokáží vyprat velmi dobře, snadno se nechají z prádla vymáchat - a dokonce umějí i vonět. V prádle jejich vůně zůstává i po uložení do skříně. Tak v čem je rozdíl? Ve zdroji vůně a v její intenzitě.

Zatímco u klasických prášků, gelů a aviváží jde o uměle vytvořené aroma (proto bývá i o dost výraznější), v ekologických přípravcích jsou použity rostlinné výtažky: silice, esenciální oleje. Paralelu najdete třeba u cukru vanilkového a vanilínového - srovnání je tu podobné.

Stejně je tomu u samotného pracího prostředku: významnou očistnou schopnost mají mýdlové ořechy nebo mýdla z rostlinných olejů, přírodní saponiny, podporují ji přírodní minerály. A z těchto složek se prací prášky i gely vyrábějí. Takže - i když je nevymácháte dokonale a něco v prádle zůstane, kůži a dýchací cesty vašeho miminka (a ani vaše) to nijak dráždit nebude. Stejně je tomu u přírodních aviváží.

A čím pomáhají „eko“ prášky ekologii?

Pro životní prostředí jsou ekologické prací prostředky také výhrou. Jsou totiž 100% rozložitelné, a tak v přírodě nezůstávají žádné zbytky chemických struktur, s nimiž by si běžné přírodní rozkladné procesy nedokázaly poradit. Možná si říkáte, že jako jedna domácnost toho moc nezměníte - ale spočítejte si, kolikrát týdně perete, (nejen) když máte doma miminko…

Se kterými prášky začít?

Máte-li doma kojence nebo se na jeho příchod připravujete, je vhodné se poohlédnout po univerzálních hypoalergenních prostředcích s tím nejjemnějším složením - a nejlépe bez vůně. Čím méně složek prášek má, tím lépe do začátku života vašeho drobečka.

Skvělou variantou je Bio-D Prášek na praní bez vůně. Jde o prášek, který se hodí na praní v pračce, ale krásně s ním přeperete cokoliv i ručně. Jeho složení patří k těm nejjemnějším na trhu: hypoalergenní, bez enzymů a jakékoliv parfemace.

Bio-D Prášek na praní bez vůně

Varianta v prášku je vhodnější pro praní při vyšších teplotách (dětské oblečení v prvních dnech života a látkové pleny). Gel doporučuje výrobce spíše pro praní barevného prádla a na praní při nižších teplotách - až si troufnete prát miminku na teplotu nižší než 60 stupňů - většinou po šestinedělí.

Pleny svěřte mýdlovým ořechům

Pro dlouhodobé používání vyzkoušejte Tierra Verde: česko-slovenský ekologický prací prášek na bílé prádlo a látkové pleny. Na jedno praní stačí jediná lžíce tohoto prostředku, takže pětikilové balení dodávané v papírovém pytli vám vydrží opravdu dlouho.

Prací prášek na bílé prádlo a látkové pleny (tak jej v Tierra Verde nazvali) je zcela bez parfemace, s bělícím účinkem a antimikrobiální přísadou. Prošel kožními testy a byl vyhodnocen jako vyhovující i pokožce i těch nejmenších dětí do 3 let. Jediné, čemu tento prášek nevyhovuje, jsou flísové materiály.

Prací prášek na bílé prádlo Tierra Verde

Skvělý je však pro ložní prádlo, dětské oblečení a látkové pleny z přírodních vláken i směsných tkanin. Základními složkami jsou rozemleté mýdlové ořechy, olivové mýdlo a jedlá soda. Prát se v něm ale musí alespoň na 40 stupňů, aby se lépe rozpustila mastnota a pot.

Máte tvrdou vodu? Přidejte změkčovač

Ekologické prací prostředky většinou neobsahují změkčovače vody. Pokud vám z potrubí teče voda tvrdá (v konvici se vám usazuje kámen), je vhodné pomoct při praní změkčovačem, třeba od značky Sonett. Zaručí se tak maximálně ekologické i ekonomické použití prostředků, v nichž perete. 

Sonett změkčovač 5kg

Chyběly by vám vůně z aviváží nebo se obáváte skvrn? I tady jsou eko varianty

I ve světě ekologických pracích prostředků najdete aviváže nebo odstraňovače skvrn, které jsou čistě přírodní, a přitom velmi dobře účinné. Přesvědčí vás o tom například Sonett Bělící prostředek a odstraňovač skvrn, který je přímo určen na skvrny od trávy, pokrmů, kávy či vína, ale i krve.

Sonett Bělící prostředek a odstraňovač skvrn

A co se aviváží a máchadel týká, vybrat si můžete třeba jen zjemňovací aviváž bez vůně, anebo i parfemované prostředky. Mnoho hospodyněk si zvyklo i na přidávání esenciálních olejů rozmíchaných ve vodě, které vlévají do přihrádky pro aviváž. U esencí ale opatrně na dávkování - opravdu stačí jen kapičky. Pokud upřednostníte hotovou aviváž, co třeba Bio-D Aviváž s vůní jalovce a mořské řasy? Jde o specifickou, ale nevtíravou vůni, kterou rozhodně oceníte.

Bio-D Aviváž s vůní jalovce a mořské řas