Venku je ošklivo? Tipy pro rodiče s dětmi doma

Venkovní počasí nemusí vždy být ideální pro dětskou radost venku v přírodě, ale nezoufejte! Existuje spousta zábavných a kreativních činností, které můžete s dětmi vyzkoušet doma. Ať už jsou vaše ratolesti předškolního věku nebo školáci, tady je pár tipů, jak zabránit nudě v nepříznivém počasí.

Domácí divadlo: scéna plná fantazie

První aktivitou se může stát domácí divadlo. Přeměňte obývací pokoj na scénu a společně s dětmi si vymyslete vlastní příběh ke hře. Herci se můžete stát vy sami, panenky, plyšáci nebo loutky vytvořené třeba z papíru. V kreativitě se meze nekladou a zábava je zaručena!

loutkove-divadlo

Stavění bunkru

Stavění bunkru je klasická a oblíbená činnost, která může přinést hodiny zábavy. Využijte polštáře, deky, židle a jiné předměty doma k vytvoření tajného skrýše přímo v obývacím pokoji nebo dětském pokoji. Děti se mohou podílet na plánování a konstrukci, což rozvíjí jejich prostorové vnímání a týmový duch. Když je bunkr hotový, může sloužit jako místo pro čtení knih, hraní her, nebo prostě jen jako útulný koutek pro relaxaci. Tato aktivita podporuje kreativitu a spolupráci, a zároveň poskytuje dětem příležitost k vytvoření něčeho vlastního a jedinečného.

Čtenářské dobrodružství: pohádky a scénáře

Divadélku může předcházet čtení dětských knížek nebo právě vymýšlení svého smyšleného příběhu a scénáře. Pohádky jsou skvělé pro děti jakéhokoliv věku. Nejen že rozvíjí dětskou představivost, ale školáci mohou sami ostatním členům rodiny předčítat a zdokonalovat tedy své čtenářské dovednosti.

Taneční párty v obýváku

Zapněte oblíbenou hudbu a uspořádejte taneční párty přímo ve vašem obývacím pokoji. Tancování je skvělým způsobem, jak rozproudit energii a zlepšit náladu. Pro starší děti můžete zkusit i karaoke nebo vytvořit vlastní hudební nástroje z domácích materiálů.

Závod zvířat

Zvířecí závody jsou skvělým způsobem, jak kombinovat fyzickou aktivitu s kreativním myšlením. Tato aktivita spočívá v tom, že děti napodobují různá zvířata a soutěží v "závodech" po domě nebo v zahradě. Například mohou kráčet jako sloni, skákat jako klokani, chodit po straně jako krab, plížit se jako tygři nebo lézt jako hadi. Doporučujeme ale dostatek prostoru. 

Tvořivý ateliér: umění z domácích materiálů

Další krásnou kreativní činností může být tvoření, stříhání, lepení nebo skládání - možností je nespočet. Jednoduše se se svými dětmi stanete na chvíli umělci a popustíte uzdu fantazii. Hotová díla si následně můžete doma vystavit, aby vám připomněla společně strávené chvíle se svými ratolestmi.

tvoreni-s-detmi

Uvařte něco dobrého a udělejte si piknik

Nebojte se zapojit děti do běžných činností. Vezměte děti do kuchyně a vrhněte se společně do přípravy jednoduchých receptů. Pečení sušenek, zdobení dortu nebo vytváření vlastní pizzy jsou skvělé způsoby, jak strávit čas společně a zároveň naučit děti základům vaření. Jestliže si doma něco dobrého uvaříte, zkuste uspořádat domácí piknik přímo uprostřed obývací místnosti. Připravte si oblíbené dobroty, rozložte deku na zem a užívejte si společného času. Pokud si u toho budete vyprávět i zábavné historky, jistě bude o legraci postaráno.

vareni-s-detmi

V kuchyni nemusíte pouze vařit. Přeměňte ji na laboratoř a zkoumejte společně s dětmi jednoduché vědecké experimenty, návody můžete nalézt kdekoliv na internetu. Při tomto dobrodružství se nejen zabavíte, ale také se dozvíte něco nového.

Deskové hry baví děti i dospělé

Při dešti si doma můžete také zahrát deskovou hru. Na trhu jich je nepřeberné množství a v dnešní době se stává hraní deskovek velmi populární, jistě máte i nějakou ukrytou doma. Děti milují soutěžení, a zároveň hraním podporujete jejich společenské dovednosti.

Desková hra

Nyní máte plnou paletu nápadů na to, jak zabavit děti doma, když venku není zrovna to pravé počasí. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je společný čas strávený s dětmi, plný radosti, smíchu a tvořivosti. A nezapomeňte, že i ošklivé počasí může být příležitost k vytvoření nezapomenutelných rodinných zážitků!