Na koupaliště s ročním dítětem

Venku kraluje krásné sluneční počasí a vy přemýšlíte, že byste zašli na koupaliště s vaším ročním dítětem. Nebojte se a neváhejte, určitě budete spokojení oba dva. Na většinu koupališť se doporučuje kvůli používané chemii brát děti právě až od jednoho roku. Co si ale s sebou nachystat a vzít? Pojďme se podívat na jednotlivé rady, abyste si mohli dovádění u bazénu se svým děťátkem užít na plno a bez zbytečných starostí.

Plavky, koupací plenky

Koupací pleny

První důležitá věc, kterou budete u bazénu potřebovat je koupací jednorázová plenka a nebo dětské plavky. Je jedno jakou variantu zvolíte, oboje dvoje odvede stejnou práci. Pokud se rozhodnete pro koupací jednorázové pleny, určitě si jich sebou vezměte na koupaliště více. Ve vodě se plena nasákne, po koupání jí dítěti musíte sundat, aby nebylo ve vlhku a pokud chcete jít do vody znovu, použijete plenku novou. Značek plen do vody je velké množství, všechny mají více méně stejné vlastnosti. Proto asi při výběru bude rozhodovat cena a například značka, kterou používáte pro své dítě i běžně u jednorázových plen. Pokud chcete pořídit plavky, měly by mít nepropustnou membránu a gumičky kolem nožiček a v pase, aby případná stolice se z nich nedostala ven do vody bazénu.

Osušky, deka, župan

Další důležitou věc, na kterou nesmíte zapomenout, je osuška nebo župan, do kterého dítě zabalíte po koupání. Je potřeba jej pořádně zahřát, aby neprochladlo. Stejně tak podstatná je deka nebo větší osuška na zem, na které si může dítě hrát na suchu.

Nezapomeňte plavecké pomůcky

Vezměte s sebou též plovací rukávky, vestu nebo kruh pro malé děti, které mají vespod otvory na nožičky. Samozřejmě vám tím neodpadne starost mít dítě neustále na očích, ale ulehčíte si tím práci, že ve vodě dítě nebudete celou dobu držet v náručí.

Nafukovací rukávky Spiderman

Svačina a dostatek pití

Neméně významná je svačina a dostatek pití. Ve vodě vyhládne dítěti i vám, takže něco k zakousnutí přijde vhod. Voda dítě unaví, tak se nebojte s sebou vzít i kočárek, ve kterém se děťátko může vyspat a odpočinout. Vy mezitím se můžete opalovat na sluníčku.

Ochrana před sluníčkem

Pro roční dítě dlouhodobé sluneční záření není příliš vhodné, proto si sebou zabalte jistě i ochranu proti sluníčku. Dítě poctivě a několikrát během návštěvy koupaliště namažte opalovacím krémem s faktorem 50+. Dejte mu pokrývku hlavičky, vhodný je klobouček nebo tzv. pirátka, která kryje i krček. Na koupališti zkuste vyhledat stín, kam se uchýlíte, když zrovna nebudete ve vodě. Některé koupaliště půjčují i slunečníky nebo si můžete pořídit i svůj polostan, který jistě využijete i doma na zahradě nebo balkoně.

slunecnik-na-kocarek

Proč nedávat plenku přes kočárek?

Jestliže dítě bude spát v kočárku, rozhodně kočárek nepřekrývejte látkovou plenkou. Ta v kočárku umístěným na sluníčku zvyšuje teplotu až o 15°C, kvůli tomu, že do kočárku neproudí vzduch. Hrozí nebezpečné přehřátí dítěte a v horším případě i náhlé úmrtí. Pokud chcete kočárek zastínit, kupte raději clonku nebo slunečník na kočárek, pod které vzduch volně proudí a využijete je i jindy třeba na výlety.

Hračky do vody

I když to bude znít jako klišé, přihoďte do tašky také nějaké hračky vhodné do vody, ale i na sucho. S hračkami dítě lépe zabavíte. Špatné nejsou balonky a kelímky různých velikostí. Můžete vymyslet aktivitu, kdy dítě bude kelímky přelévat vodu, na suchu si může hrát s nimi na pískovišti, pokud jim je koupaliště vybaveno. Pokud ne, dají se kelímky skládat do sebe nebo na sebe podle velikosti. Zabavit dítě lze také v brouzdališti samotným. Pokud má dítě kruh nebo rukávky, může ve vodě dovádět, cákat, sedět, lézt a podobně. V případě, že máte s sebou kruh, můžete vzít dítě i do větší hloubky. V kruhu ho budete vozit nebo dělat s ním různé otočky dle libosti.

Jít s ročním dítětem na koupaliště nemusí být pouze starost. Stačí se nebát a teď už jen hurá vyrazit si užívat se svojí ratolestí vodní radovánky. Určitě budete vděční za krásně strávené chvíle se svým dítětem.