Výbava pro zimní miminka

Léto je nenávratně pryč a většina maminek i babiček se už s předstihem rozhlížejí v obchodech po zimním oblečení a zimní výbavě pro svoje děti a vnoučata. Zimní výbavu u dětí není radno podcenit a u těch nejmenších miminek si musíme dát záležet dvojnásobně.

Proč je tak důležité hlídat u malých dětí, především u novorozeňat, teplotu a oblečení?

Malé děti nemají dostatečně vyvinutý systém termoregulace. Tzn, nedokáží si udržet nastřádanou teplotu, rychle ji ztrácejí. Stejně tak v létě se mohou rychle přehřát, pokud je budeme oblékat až příliš. Při chladném počasí platí jednoduchá zásada, oblékat miminko o jednu vrstvu více než rodič. Všeobecně však platí, že každé dítě je jiné a je právě na rodičích, aby své děti hlídali a řídili se podle reakcí svého miminka. Díky správnému vrstvení kvalitního oblečení a správné péči o kůži můžeme dopřát svému malému pokladu bezpečný pobyt venku.

Můžeme tím předejít mnoha nechtěným zdravotním problémům, ať už většího rozsahu anebo „pouze“ podráždění kůže v důsledku mrazu, horka anebo sluníčka.

Vrstvení je základ

Oblékat miminko jako cibuli, dát mu několik vrstev, které jdou kombinovat a jdou pohodlně vysvléct a obléct.

Transportní, sací vrstva je základní stavební kámen

Jako první základní vrstvu je ideální zvolit bavlněné nebo funkční body s dlouhým rukávem. Skvěle sedí, chrání před chladem i potem a díky vlastnostem bavlny je měkké a příjemné na pokožce. Na nožičky oblečeme punčocháčky anebo lehčí dupačky či polodupačky.

Druhá vrstva - zateplovací

Na další, druhou vrstvu můžeme vybírat z několika možností. Zimní kabátek, svetřík, mikinu, polodupačky nebo tepláčky. Nebo zateplený overal. Některé overaly mají našité i rukavičky nebo mají pružné lemy a delší rukávy a chrání tak malé prstíky vašich dětí. Vše v teplejší variantě, ale tak, aby se miminko cítilo přirozeně a mělo možnost pohybu.

Třetí vrstva - ochranná

Miminko máme oblečené a můžeme ho na závěr celé zabalit do zimního fusaku anebo obléci do zimní kombinézy. Obojí je vhodné pro malá miminka, která ještě leží v kočárku. Zimní kombinézy i fusaky jsou vyrobené z hřejivých materiálů, vnější vrstva částečně nepromokavá a pevná, vnitřní vrstva z bavlny anebo hebkého fleecu. Fusaky jsou vynikající do kočárků, díky zipu jdou lehce rozepínat a miminko tak můžeme lehce vyjmout ven.

Součástí všech overalů, kombinéz i fusaků je hřejivá kapuce, která chrání před mrazem, sněhem a případným větrem nejen v kočárku, ale i v náručí.

Zimní fusak

Aby bylo vše dokonalé můžeme jako poslední vrstvu mít u sebe teplou deku, kterou použijeme v kočárku, ale i při cestování v autě a kterou lze použít i jako podkladovou vrstvu nebo při přebalování. Vhodná deka zajistí tepelnou pohodu, protože malé miminko se v kočárku ani v sedačce moc nehýbe a nemá možnost se zahřát samo.

Vždy mějte na paměti, že i když miminko jen přenášíte z auta domů, na nákupy nebo jedete k lékaři a miminko bude venku v mrazivém počasí jen pár minut, je nutné ho vždy řádně zakrýt nebo obléct, aby nenastydlo a neonemocnělo.

Nezbytné doplňky

Mít hlavu v teple je naprosto zásadní, vždyť povrchem hlavičky uniká až 70 % celkového tepla. A tak, i když svítí sluníčko, ale je mráz a miminko má na sobě všechny potřebné vrstvy, musí mít i čepičku. Různé kulichy, pletené čepičky, soupravičky včetně rukaviček a šály si můžete v klidu a pohodlí vybrat na našem e-shopu. Rukavičky, nákrčníky a šály jdou zakoupit i samostatně tak, aby ladily s oblečením pro děťátko a hlavně, aby ho zahřály

Základní zimní výbava nejen pro ty nejmenší

  • bavlněné body s dlouhým rukávem, trička, mikiny, punčocháčky, dupačky

  • zateplené overaly, tepláčky, svetříky

  • teplá kombinéza, fusak, deka

  • ponožky, zateplené capáčky, rukavičky

  • čepice nebo kukla, teplé na ven, tenčí do interiéru

  • nákrčník nebo šála

  • krémy a jiná dětská kosmetika určená pro zimní období

Jaké oblečení je vhodné a současně bezpečné?

Při výběru spodního oblečení pro miminka si dejte záležet na tom, aby bylo oblečení z přírodních materiálů jako je bavlna nebo bambus. Takové oblečení je pak jemné a prodyšné. U vlny pozor, pokud jde o spodní vrstvy – mohla by dětskou pokožku štípat až podráždit. Velmi vhodné jsou i funkční materiály, které odvedou pot, když se dítě zapotí, a tak neprochladne.  Syntetické materiály nikdy nepoužívejte jako první vrstvu přímo u pokožky miminka.

Nakupujte oblečení, které se snadno a rychle obléká i vysvléká, které je pohodlné na manipulaci.

Dbejte, aby oblečení bylo bezpečně ušito, aby neobsahovalo kovové nebo plastové části, které by mohlo miminko spolknout nebo by je mohlo zranit.

Je mu teplo, nebo zima?

Miminko vám neřekne, zda mu je zima, nebo teplo. Možná bude neklidné a bude plakat, ale může také spát a být přitom zpocené. Zda má vaše děťátko ve vrstvách oblečení pohodlí, zjistíte dotykem. Zpocená hlavička, zátylek nebo záda nám napoví, že jsme ho oblékli příliš. Studený krk, hrudník či zátylek zas volají po dalším oblečení nebo zakrytí.

Miminka i rodiče potřebují čerstvý vzduch. Je však třeba mít na paměti určitá opatření, která bychom měli dodržovat. Pokud máte doma čerstvé miminko do tří měsíců nebo dříve narozené a s nižší váhou, doporučuje se procházky vynechat, když je venku pět stupňů pod nulou a více. Starší miminka do půl roku můžete vzít na kratší procházku, když se teplota pohybuje do minus deseti stupňů. Delší procházky v mrazech raději vynechejte. Starší děti a batolata zvládnou teploty pod minus deset stupňů, ale rozhodně nepodceňujte výběr oblečení ani u starších dětí.

zimni-fusak_1

Výlet s miminkem ven zvažte také v případě, že silně sněží nebo fouká silný vítr. Ideální podmínkou není ani smog nebo nedávno prodělaná nemoc

Chraňte pokožku miminka

Nesmíme samozřejmě zanedbat ani péči o dětskou pokožku, obzvláště obličeje při pobytu venku, protože dětská pokožka je velice citlivá na rozmary a výkyvy počasí, a proto se k ní musíme chovat šetrně a s velkou péčí. Je nutné používat výhradně kosmetiku, krémy, olejíčky určené pouze pro děti. Dětská kosmetika by neměla obsahovat umělé konzervanty, barviva, parfemaci ani minerální látky. Měla by být dermatologicky testována a měla by se používat s ohledem na roční období a klimatické podmínky. Pro chladné období jsou vynikající mastnější krémy bez vody a s obsahem panthenolu nebo měsíčku, který na pokožce vytváří ochranný film. Při jakýchkoliv problémech je samozřejmě nutné vše diskutovat s dětským pediatrem.

Zima, sníh ani lehký mráz nejsou rozhodně překážkou pro uskutečnění příjemného pobytu venku v přírodě. Stačí nasadit čepici, rukavice, namazat tváře, pořádně zabalit sebe i miminko a může se jít s klidnou myslí ven na procházku anebo cestovat za povinnostmi.